I klippet ovan berättar Kurt Johansson, ordförande i kommunfullmäkte i Nässjö, hur politiken påverkas av att elva ledamöter nu lämnat fullmäktige. Foto: SVT/Linda Mathillas

I Nässjö har närmare var femte ledamot lämnat politiken sedan valet 2018

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter valet har 18 procent av ledamöterna i kommunfullmäktige i Nässjö kommun hoppat av. Det är högst andel i Jönköpings län.

– Det är många som har flyttat från orten och det kan vi ju inte styra över, säger kommunfullmäktiges ordförande Kurt Johansson (S).

Drygt 1 500 kommunpolitiker har avgått från sina uppdrag runt om i landet, enligt statistik från Valmyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Runt 12 700 valdes in kommunvalet 2018.

Tufft att vara politiker

I Jönköpings län är avhoppen flest i Nässjö kommun där elva av 57 ledamöter lämnat sedan 2018.

Förutom att folk flyttar i större utsträckning menar Kurt Johansson att en förklaring även är den allt hårdare tonen mot politiker som avskräcker. Något som även David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, lyfter fram.

– Att vara politiker i Sverige idag är ganska tufft, man ska ta svåra beslut och får ofta hård kritik. Trots att man ställer upp på sin fritid och gör det här, så får man lite tack. Det kan vara slitsamt, säger han till Siren.

Han menar att det är ett problem om personer som väljarna röstat in inte fullföljer det uppdrag de fått.

Öka intresset för politik

Men enligt Kurt Johansson kan det också vara bra att få in nya ledamöter i kommufullmäktige. Hör honom utveckla det i klippet ovan.

Vad gör ni för att inte ledamöterna ska sluta i samma utsträckning?

– Vi får väl hoppas att människor upptäcker att det är intressant att vara politiker, säger Kurt Johansson, ordförande i kommunfullmäktige i Nässjö.

Ledamöter som hoppat av (Totalt antal ledamöter inom parentes)

Aneby 3 (35)

Eksjö 8 (49)

Gislaved 3 (49)

Gnosjö 5 (35)

Habo 2 (35)

Jönköping 9 (81)

Mullsjö 6 (35)

Nässjö 11 (57)

Sävsjö 1 (39)

Tranås 4 (41)

Vaggeryd 5 (41)

Vetlanda 7 (45)

Värnamo 7 (51)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.