Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videoklippet ovan från dropp-in-vaccinationen och vad de boende tycker om varianten. Foto: SVT

Drop-in-vaccinering på Råslätt ska få fler att vaccinera sig

Publicerad

Nu kan människor gå till Råslätt vårdcentral och vaccinera sig mot covid-19 utan att boka en tid. Drop-in-varianten är tänkt att få fler människor i området att vaccinera sig. Vaccinationsgraden i flera socioekonomiskt svaga områden med många utlandsfödda är låg i Jönköpings län, därför prövas nu flera metoder för att öka tillgängligheten.

Vaccinationstäckningen skiljer sig åt mellan utrikes- och inrikesfödda. Jönköpings län ligger sämst till i Sverige med att vaccinera människor födda utanför Europa, det visar rapporter och statistik från Folkhälsomyndigheten.

I veckan startade nu drop-in för vaccination på Råslätts vårdcentral. Området har lägst andel vaccinerade i Jönköpings län med drygt 40 procent i nuläget.

– Vi tror att det finns ett behov av drop-in här, det blir ju lättare för alla att komma hit och vaccinera sig, säger Christina Uppenberg, verksamhetschef på Råslätts vårdcentral.

Drop-in på många håll

Det kommer att erbjudas drop-in på många håll i länet för att göra det lättare för ovaccinerade att få sin första spruta. Men satsningen riktas särskilt mot utrikesfödda eftersom många är ovaccinerade, enligt Region Jönköpings län.

Områden där man hoppas att kunna vaccinera ännu fler är bland annat Öxnehaga i Huskvarna, Österängen i Jönköping, Trasten i Gislaved, Stoeryd i Tranås och Runneryd i Nässjö.

Se videoklippet ovan från drop-in-vaccinationen och vad de boende tycker om varianten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet