Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar advokaten Clea Sangborn hur 21-åringen reagerade vid beskedet. Foto: Mikael Fritzon/TT, Magnus Andersson/TT

Högsta domstolen tar inte upp Tove-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd om mordet på Tove i Vetlanda. Det innebär att hovrättens dom står fast.

Både den 21-åriga kvinnan som dömdes till 16 års fängelse för mordet på Tove samt Toves familj överklagade hovrättens dom. Den dömda ville frikännas medan de anhöriga ville att Högsta domstolen ska bestämma påföljden till livstids fängelse.

Högsta domstolen skriver att för att de ska pröva ett överklagande ska det finnas ett behov av att HD ger svar på oklarheter i lagstiftningen eller hur den ska tillämpas i vissa typfall.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

– Jag känner en besvikelse över dagens beslut från Högsta domstolen. Familjen är besvikna men samlade efter beskedet, säger familjens advokat Uno Karlsson till SVT.

”Hon är väldigt ledsen”

Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Hovrättens dom står därmed fast.

– Jag vet att HD sällan meddelar prövningstillstånd, men hade hoppats på det, men det var inget jag förväntat mig, säger 21-åringens advokat Clea Sangborn till SVT och tillägger:

– Min klient är besviken, för närvarande är det mycket att smälta för henne.

Två kvinnor dömdes först

Tove försvann efter en utekväll i oktober 2022 i Vetlanda och hittades senare död i ett skogsområde. Två unga kvinnor, en 19-åring och en 21-åring, dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mord och grovt gravfridsbrott.

Men Göta hovrätt friade den yngre kvinnan från mord och dömde den äldre till ett lindrigare straff: 16 års fängelse.

Även pojkvännen besviken

En av orsakerna till det lindrigare straffet var att hon själv medverkat till att föra utredningen framåt. Just den biten ville Toves familj och pojkvän – som också överklagade domen – få prövad av HD.

Även pojkvännens målsägarbiträde Andreas Hannah är besviken.

– Jag är både besviken och väldigt förvånad att de inte tar upp målet, säger han till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad Toves familj säger om att fallet inte tas upp i HD. Foto: SVT

Fallet Tove

Lördag 15 oktober 2022: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 21 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars 2023: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kommer på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. Huvudförhandlingen avslutas den 12 oktober. Hovrätten beslutar att släppa den 19-åriga kvinnan från häktet.

25 oktober: Göta hovrätt dömer 21-åringen till 16 års fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Hon ska också betala skadestånd till Toves familj.

Den yngre, 19-åriga, kvinnan frias från åtalet om mord. Hon döms i stället för grovt gravfridsbrott till fängelse i ett år och sex månader.

Den äldre kvinnan dömdes även för skadegörelse i tingsrätten, något hon frias från i hovrätten.

16 januari 2024: Högsta domstolen beslutar att inte ge prövningstillstånd, därmed ligger hovrättsdomen fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet