Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör vi Andreas Hannah som är pojkvännens målsägandebiträde om varför de nu överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen. Foto: Privat/SVT

Toves familj överklagar hovrättsdomen till HD

Uppdaterad
Publicerad

Även Toves familj och hennes pojkvän överklagar nu domen i Göta hovrätt som friade den yngre kvinnan från mordanklagelserna och gav den äldre kvinnan ett lägre, tidsbestämt straff.

Överklaganden har lämnats in till Högsta domstolen, som nu ska ta ställning till om målet ska få prövningstillstånd.

Pojkvännens målsägandebiträde Andreas Hannah säger till SVT Nyheter Jönköping att de vill se lagens strängaste straff, alltså livstid, för 21-åringen.

Kortare fängelsestraff

Den 21-åriga kvinnan dömdes i hovrätten till 16 års fängelse. Hennes medverkan i utredningen sågs som en del i att hon fick ett lägre straff.

– Hon började prata först efter 2,5 månad när hon fått bevis efter bevis presenterat för sig. Det är inte att medverka i utredningen, säger Andreas Hannah.

(21-åringen) har inte bidragit till polisen hittat kroppen. (21-åringen) har inte bidragit till att mobil, kläder, meddelanden till anhöriga för Tove fått klarhet i vad som faktiskt hände. Hennes uppgifter har i huvudsak bestått att hon ca tio sekunder har hållit runt Toves hals. Det är fastställt av rättsläkaren Anders Eriksson – åberopat av (21-åringen) att utan (21-åringens) händer runt Toves hals hade hon inte dött. Mot den bakgrunden måste Högsta domstolen klargöra om en tilltalad kan anses ha medverkat i utredningen när inte ens hennes uppgifter får stöd av det egna åberopade vittnet. Medverkan ska bedömas enbart utifrån lämnade uppgifter kring de faktiska omständigheterna, skriver han i överklagan.

Även Toves familj har överklagat och skriver att det är av stor vikt att det klargörs när och hur man kan anses bidra till utredningen och därmed få strafflindring.

Fick livstid i tingsrätten

I tingsrätten dömdes båda kvinnorna till livstids fängelse för att ha mördat Tove och flyttat hennes kropp till ett skogsområde någon mil söder om Vetlanda. Den äldre kvinnan hade också tänt eld på kroppen vid två tillfällen.

Efter förhandling i hovrätten släpptes den 19-åriga kvinnan på fri fot. Hon dömdes sedan enbart för det grova gravfridsbrottet till ett och ett halvt års fängelse.

Även 21-åringen har överklagat domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av mordfallet om Tove i Vetlanda i videoklippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.