Julia Randau hoppas på att det ökade intresset kan bidra till en högre status för yrket. Foto: Maria Sandblom/SVT

Högt tryck till sjuksköterskeutbildningen

Publicerad

Sjukvården har varit tungt belastad i och med coronapandemin. Men trots det ser man en kraftig ökning av antalet sökande till sjuksköterskeutbildningen vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Intresset för att utbilda sig till sjuksköterska är just nu stort. Till vårterminens utbildning vid högskolan i Jönköping ökade antalet sökande med 25 procent jämfört med året innan. Till utbildningen i Eksjö ökade antalet med fem procent.

– Man kan ju hoppas att detta bidrar till en ökad status för sjuksköterskeyrket i stort, säger Julia Randau, teamledare nationell studentrekrytering på högskolan i Jönköping.

Coronaviruset i Jönköping

Ökad mediabevakning

Julia Randau tror att orsakerna är många. Men att den ökade mediabevakningen i och med coronapandemin kan vara en av dem som gjort att folk fått upp ögonen för yrket.

Hör henne berätta mer om detta och hur de arbetar för att lösa det ökade intresset i  klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet