Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Andersson är ordningsvakt på Höglandet och hon menar att det inte är ekonomiskt hållbart att fortsätta arbeta efter att avgifterna höjs så drastiskt. Foto: SVT/Christine Olsson/TT

“Hälften av alla ordningsvakter jag känner kommer att sluta” 

Uppdaterad
Publicerad

Avgifterna för en ordningsvakts fortbildning kommer att höjas från 1 740 kronor till 8 000 kronor vilket har lett till att flera tusen ordningsvakter protesterar i en ny Facebookgrupp.
– Frågan är om man har råd att ha kvar jobbet, säger Johanna Andersson som är ordningsvakt på Höglandet.

Sveriges ordningsvakter kraftsamlar nu i en Facebookgrupp. En grupp som redan har över 3 600 medlemmar. I Polismyndighetens olika regioner finns det 8 368 ordningsvakter, enligt Polistidningen.

En av medlemmarna i gruppen är Johanna Andersson från Vaggeryd. Hon arbetar som ordningsvakt på deltid, främst på nattklubbar och sportarrangemang.

– Ska jag betala den här avgiften, då är det bra många månader på ett kalenderår jag måste jobba utan att tjäna någonting. Jag vet inte om jag tycker att det är värt det, säger hon.

Kraftig prishöjning

Fortbildningen som ordningsvakter måste genomgå var tredje år för att få ha kvar sina förordnanden höjs från 1 740 kronor till 8 000 kronor, grundutbildningen från 7 780 kronor till 22 875 kronor och arenautbildningen från 2 500 kronor till 11 250 kronor, visar siffror av Polismyndigheten.

– Den här enorma ökningen på över 300 procent är helt chockartat. Jag har svårt att få grepp om det, säger Johanna Andersson.

Tror du det blir en konsekvens – att ordningsvakter slutar?

– Jag vet att det kommer bli en konsekvens att ordningsvakter slutar. Jättemånga bland mina närmsta kollegor har redan bestämt att de inte kommer att fortsätta.

”Misstag att inte se över avgifter”

SVT Nyheter har varit i kontakt med Polismyndigheten som säger att de begått ett misstag under flera år vad gäller priserna på olika utbildningar för ordningsvakter och att de gått back med mer än hundra miljoner kronor på grund av för låga priser.

– Senast vi gjorde en justering av priserna för avgifterna för utbildningarna var år 2010. Det har varit ett misstag att inte se över dem förrän nu, sa Lars Sjöberg, processledare på Polismyndigheten den 15 januari.

– Man måste ha kunnat budgeterat på ett annat sätt. Det är också svårt om hela den kostnaden ska ligga på den enskilda ordningsvakten, säger Johanna Andersson.

”Många företag betalar”

Ser ni risker med att höja priserna så drastiskt?

– Ja, det är klart att vi förutsåg vissa risker redan innan vi beslutade kring prishöjningen. En utav dem var ju att många skulle kunna överväga om de ville fortsätta som ordningsvakter eller ej, sa Lars Sjöberg i en tidigare intervju med SVT

Han berättade vidare om att många säkerhetsföretag betalar utbildningarna för sina anställda, men att det också förekommer att enskilda ordningsvakter får stå för kostnader.

Här är de nya priserna för ordningsvaktsutbildningar

Visa

Fortbildning för en ordningsvakt -  från 1 740 kronor till  8 000 kronor

Grundutbildning för en ordningsvakt – från 7 780 kronor till 22 875 kronor

Arenautbildning – från 2 500 kronor till 11 250 kronor

Utbildning för offentliga sammanträdanden i kommuner och regioner, samt säkerhetskontroll i domstol och Sametingets offentliga sammanträdanden – från 1 465 kronor till 8 250 kronor

Grundutbildning för sjöfarts- och hamnskyddskontrollant – från 10 000 till 28 125 kronor

Fortbildning för sjöfarts- och hamnskyddskontrollant – från 1 740 kronor till 7 750 kronor

Källa: Polismyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer