Regeringen tillsätter en utredning som ska se över reglerna kring ordningsvakter och hur de ska kunna avlasta polisens arbete, meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) idag. Foto: TT

Ordningsvakter kan få ökade befogenheter för att avlasta polisen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill stärka ordningsvakternas roll och öka deras samarbete med polisen. En utredning ska ta fram förslag på nya regler.

Ordningsvakterna ska kunna avlasta polisen i större utsträckning än i dag, uppgav inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

– Jag tror att det finns mer att göra på det området, säger han om behovet av att öka samarbetet mellan ordningsvakter och polisen.

Utredaren blir Agneta Bäcklund, som är ledamot av Högsta domstolen. Hon ska vara klar med sitt arbete i maj 2021.

Vanligt i Skåne

Utredningen är en av punkterna i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

I Skåne har bland annat Landskrona, Helsingborg och Staffanstorp tidigare infört ordningsvakter för ökad trygghet. Inrikesministern bekräftar att många kommuner hör av sig men att det finns problematik i regelverket gällande vad dessa får och inte får göra.

Gamla regler

Mikael Damberg påpekar att dagens regelverk för ordningsvakterna nästan är 40 år gammalt.

– Vi har ett behov av att se över regelverket från grunden, säger han.

Enligt Damberg är dagens utbildning på två veckor för ordningsvakter otillräckligt, rentav orimligt kort.

– Jag tror att man måste titta på utbildningens längd, i dag är det mer komplext att vara ordningsvakt än för 40 år sedan och då måste utbildningen hänga med.

Han säger också att han vill att utredaren ska lägga förslag hur polisen kan avlastas mer – finns det mer som ordningsvakter kan göra för att polisen ska kunna använda sina krafter till mer konkret brottsbekämpning?

Inte ersätta

Damberg understryker att syftet inte är att ordningsvakterna ska ersätta poliserna. Och han är skeptisk till ett moderat förslag om att anställa flera tusen statliga ordningsvakter i väntan på att fler poliser utbildas och kommer ut i tjänst. Det riskerar att skapa ett A- och B-lag bland poliserna, hävdar Damberg.

– Det kan innebära tryck nedåt på löner och villkor, säger han.

Utredaren ska även titta på reglerna för förordnanden, som styr vad ordningsvakter får göra och på vilka platser och i vilka sammanhang de får användas. Hon ska även titta på ordningsvakternas befogenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.