Juristen om dumpningen – ”Svårlöst problem”

Uppdaterad
Publicerad

Elsa Bertil sitter fast i ett moment 22. Hon sitter fast med en häst som inte går att försäkra, och hon kan inte lämna den utan att bryta mot lagen. Enda lösningen är om mannen som äger hästen beläggs med djurförbud, eller att han försätts i konkurs, menar experten på hästjuridik.

Elsa Bertils trodde att hennes stora dröm gick i uppfyllelse när hon blev fodervärd åt hästen Challe för två år sedan. Men när hästen blev skadan visade det sig att den inte var registrerad och därmed inte var försäkrad.

Ett svårlöst problem

Ägaren har gått under jorden och Elsa tvingas nu stå för alla veterinärkostnader. Och enligt Eva Kornhall som är expert på hästjuridik, så är problemet svårt att lösa.

Hästar dumpas hos fodervärdar

– Det är en förskräcklig situation för henne och familjen, både känslomässigt och ekonomiskt, att stå med en häst som man inte äger och inte kan försäkra, och framförallt som man inte kan bli av med.

Elsa Bertils har vänt sig till kronofogden men utan resultat.

– Det stora problemet är ju att mannen inte låter sig delges genom att hålla sig undan alla kontaktförsök.

Finns två lösningar

Lösningen enligt Eva Kornhall är att mannen beläggs med djurförbud i det ärende som just nu ligger framme.

– Då är problemet löst för då kan myndigheterna agera. En annan lösning kan vara att försöka försätta honom i konkurs, då har man ju en konkursförvaltare som man kan förhandla med om hästarna.

SVT: Ska Elsa fortsätta ta hand om en häst som hon inte äger?

– Hon är tvungen för att inte riskera att hamna i konflikt med djurskyddsmyndigheterna. Det bästa vore om de drabbade familjerna hjälps åt, för det är ju flera som är inblandade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar dumpas hos fodervärdar

Mer i ämnet