Nu säljs hästen Challe på auktion

Uppdaterad
Publicerad
Nu ska hästen Challe i Habo säljas på auktion hos kronofogden. Och fodervärden är i dag både ledsen och uppgiven.

Hästen Challe i Habo säljas på auktion hos kronofogden.

Men Elsa Bertils får ingen förköpsrätt, trots att hon har hand om Challe och har betalat stora summor i uppehälle och veterinärkostnader, efter att hon sedan något år tillbaka inte får tag i hästens ägare.

Sommar har övergått i höst och det är nu över två månader sedan Smålandsnytt berättade om Elsa Bertils och hästen Challe.

Kostnader för veterinär

I påskas skadade sig Challe allvarligt i hagen. Och förutom uppehälle har Elsa tvingats betala stora veterinärkostnader. Efter Smålandsnytts inslag hörde ytterligare personer av sig som var i liknande situation där samma hästägare helt enkelt dumpat sina djur hos dem med följden att de fått stå för alla kostnader.

Ingen myndighet ville ta tag i ärendet men efter Smålandsnytts granskning har det nu börjat hända saker.

– Det som nu händer är att kronofogden kommer att hålla en sluten auktion. Jag kommer att få möjlighet att lägga ett bud. Men får ingen information om andra bud. Utan kronofogden säljer till den som lägger högsta budet, säger Elsa.

Ingen förköpsrätt

Elsa kommer att lägga ett bud men hon har alltså ingen förköpsrätt.

– Det är jättesynd om de som drabbats och som fått betala för hästarna. Men enligt våra regler kan vi inte ta hänsyn till det vid en försäljning. Vi måste få bästa pris, säger Katarina Erman, kronofogde Västra Götaland.

Hade det inte gått att göra ett undantag med tanke på att hästarna varit länge hos fodervärdarna?

– Nej, vi kan inte göra det.

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare har också jobbat med ärendet. Men här har kvarnarna malt långsamt.

Först för några veckor sedan kunde ägaren delges och i morgon är sista dagen för honom att yttra sig. Hör han inte av sig kommer djurförbudet att träda i kraft men först ska han få tid att sälja sina hästar och då är det ändå för sent för Elsa.

Varför delgav ni inte hästägaren med hjälp av en kungörelse i tidningen?

– Vi anser att ett djurförbud är ett så stort ingrepp att personen måste få rätt att yttra sig, säger Sara Samuelsson, länsveterinär i Göteborg.

Samtidigt finns risken att Challe inte blir såld eftersom han har en skadehistorik. Om Elsa inte kan betala högsta budet står hon i samma läge som tidigare – att betala för en häst hon inte äger.

Halmstrået är då ett eventuellt beslut av länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hästar dumpas hos fodervärdar

Mer i ämnet