Nathalie Johansson från Huskvarna engagerar sig i föreningen Ung Cancer i Jönköping. Foto: SVT/Linda Mathillas

Hon vill skapa mötesplats för cancerdrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Personer i Jönköping som tvingas leva med eller nära cancer får nu en ny mötesplats när Ung Cancer startar upp en lokal förening. En av de ansvariga är Nathalie Johansson från Huskvarna. – Det är viktigt att vi finns på flera orter och har fysiska träffar för ingen ska känna sig ensam, säger hon.

Den ideella medlemsorganisationen Ung Cancer stöttar unga vuxna mellan 16 och 30 år som själva drabbats eller lever nära någon som fått cancer.

Ungefär 60 000 personer i Sverige får varje år en cancerdiagnos, enligt siffror från socialstyrelsen. När det gäller unga vuxna rapporterades drygt 800 fall till Socialstyrelsen under 2016. Det är den senaste statistiken.

Samtalsstöd och träffar

Nathalie Johansson från Huskvarna är inte själv drabbad men har flera släktingar som haft sjukdomen. Hon säger att hon saknade en mötesplats där hon kunde träffa personer med liknande erfarenheter.

– Det fanns ingenstans att vända sig, ingen direkt att prata med i samma situation.

Inte tvingad att prata

Nu är hon en av initiativtagarna bakom Ung Cancer i Jönköping som är en gratis mötesplats för både drabbade och anhöriga. Men hon säger att ingen ska känna sig tvingad att prata bara för att man väljer att vara med. Det viktiga är det fysiska mötet.

– Det är bra att vi finns i Jönköping nu och det är viktigt att man har fysiska träffar där man bara kan prata och umgås. Ingen ska känna sig ensam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.