Åklagare Linda Schön är nöjd med hovrättens beslut att häkta den 16-åring som misstänks för mordet på en hemlös man i Huskvarna. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hovrätten fastställer häktning av 16-åring för mordet i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Göta Hovrätt i Jönköping har beslutat att fastställa tingsrättens beslut att häkta den 16-åring som misstänks för mordet på en hemlös man i Huskvarna den 7 augusti.
– Ett korrekt beslut, kommenterar åklagaren Linda Schön för SVT.

I torsdags beslutade tingsrätten i Jönköping att en 16-årig pojke skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 48-årig hemlös man i Huskvarna.

16-åringen och hans advokat, Anders Tolke, överklagade tingsrättens beslut om häktning. Men Göta Hovrätt gick på onsdagen på åklagaren och tingsrättens linje att låta 16-åringen häktas och fastställde därför tingsrättens beslut.

16-åringen ska nu stanna kvar i häktet fram till den 13 september då åtal ska väckas.

Många ska förhöras

– Jag tänker att hovrätten nu har gjort en ny bedömning av det beslut som fattades av tingsrätten och att det var ett korrekt beslut. Min första kommentar är att även hovrättens beslut är korrekt, säger åklagare Linda Schön till SVT.

Hur fortsätter ert arbete nu?

– Egentligen har vi samma status som förut, vi fortsätter med förhör och försöker få fram så mycket teknisk bevisning som möjligt.

Återstår det många förhör att göra?

– Ja, generellt är det ju många förhör i ett mordfall, även här görs många så kallade kringförhör. Det handlar inte bara om förhör av vittnen eller människor som varit på plats utan även av personer som finns runt omkring och där återstår flera förhör att göra.

Vid häktningsförhandlingar i tingsrätten sade du att ni hade en god bild av vad som skett, har den bilden stärkts?

– Jag sade även att mycket återstår att göra och det är ungefär samma status. Vi arbetar brett och låser inte fast oss vid ett scenario.

Nu ska den 16-årige pojken sitta häktad fram till den 13 september, kan ni vara klara för ett åtal redan då?

– Det har jag väldigt svårt att tro, men det kan vara så att kollisionsfaran är över och då är det inte säkert att personen måste sitta häktad. Det återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet