Malin Kyllesjö utbildar hundar till eftersläckning Foto: Herman Svensson/SVT

Hundar utbildas för att eftersläcka

Publicerad

Den extrema torkan och avsaknaden av regn har lett till att en mängd bränder härjat i de svenska skogarna. Hunden Ripa håller nu på att utbilda sig till att hitta glöd under eftersläckningsarbetet.

På Nystorp gård utanför Aneby är Malin Kyllesjö en av de som utbildar hundar till eftersläckningsarbete. Syftet med utbildningen är att hundar ska underlätta eftersläckningsarbetet genom att hitta glöd i marken som människor inte kan upptäcka.

– När vi kommer fram är marken släckt och räddningstjänsten har lämnat. Då letar vi och eftersläckningspersonalen efter glödhärdar som finns i marken, men man ser inte alla med ögat. Det är då jag och min hund går och letar, och när vi hittar glödhärdar hackar vi upp dem och släcker dem med vattenslang eller vattenkanna, berättar Malin Kyllesjö.

Rekordvärme 2018

Mycket övning i sommar

Än så länge är det bara sex hundar som har börjat med utbildningen. Ingen av dem är färdigutbildade men när de tränar gör de det på riktiga eftersläckningsarbeten. Sommaren 2018 har Malin och Ripa haft flera tillfällen att träna.

– Första gången hittade vi en glöd och var väldigt glada över det. Nästa gång hittade vi 25 glödhärdar som inte kunde ses av människor, säger Malin Kyllsesjö.

Hur har responsen varit?

– De jublade när de såg Ripa. Eftersläckningsarbetarna gnuggade sig för pannan och var glada över att de inte behövde åka hem, säger Malin Kyllesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet