Hemlösa Gheorge Horolomei Lupu, även kallad Gica, brukade sitta ensam vid sitt bord inne hos Frälsningsarmén. Foto: Firat Celik/TT

Hustrun till dödade Gica vittnar i rätten

Publicerad

När sista rättegångsdagen kring det misstänka mordet på den hemlöse ”Gica” i Huskvarna hålls under torsdagen, så kommer hans hustru att vittna. Det handlar om ett extrainlagt förhör på videolänk.

Rättegången mot de två tonårspojkar, 14 och 16 år gamla, som misstänks för att ha misshandlat Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu till döds, har pågått i sex dagar bakom stängda dörrar. Förutom att pojkarna själva har fått berätta så har en rad vittnen hörts.

Det står nu även klart att den döde mannens hustru kommer höras under dagen i ett extrainlagt förhör. Hon finns med via länk från en domstol i Rumänien där hon bor.

– Det handlar om frågan om rätten till skadestånd, säger målsägarbiträdet Stefan Risö till SVT.

Hur har den här tiden varit för dem?

– Jag vill inte förgripa vad hon ska säga i rätten, men det är klart att de har påverkats av det som skett.

Hustrun och parets tre barn har vardera begärt 60 000 kronor för sveda och värk.

Ska avgöra skuldfrågan

När rättegången avslutas på torsdagseftermiddag har domstolen att ta ställning till om de båda tonåringarna är skyldiga till mord. Alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Om de bedöms skyldiga är det dock bara 16-åringen som kan dömas till något straff. För 14-åringen handlar det om en så kallad bevistalan. Om han anses vara skyldig kommer han att omhändertas av sociala myndigheter.

Båda pojkarna har nekat till brottsrubriceringarna, även om de medgett visst mått av våld. Advokat Anders Tolke som företräder 16-åringen säger att hans klient inte har ändrat den inställningen under rättegången, och att han därför i första hand kommer yrka på ett frikännande från åklagarens åtalspunkter. I övrigt vill varken han eller åklagare Linda Schön uttala sig förrän efter rättegångens slut.

Se händelseförloppet nedan.

Gravljus och blommar har lagts på platsen i Smedbyparken där mannen hittades död. Foto: Andreas Söderlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet