Läs delar ur förhöret med 16-åringen. Foto: TT/Genrebild

Sextonåringens egna ord om dödsmisshandeln i Smedbyn

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen ska den mordåtalade 16-åringen för första gången vittna i Jönköpings tingsrätt. Då får han ge sin version av vad som hände i Smedbyparken i Huskvarna den 7 till 8 augusti då den hemlöse EU-migranten Gheorghe Hortolomei Lupu misshandlades till döds.

I förhören med polisen har sextonåringen gett flera versioner om vad som ska ha hänt i parken och har skyllt det grova våldet på 14-åringen. Efter att ha suttit häktad i nästan en månad sade han så här till polisen.

16-åringen: Jag skulle kunna undanhålla allt eller så här hur man än vill alltså men jag vill bara berätta hela storyn alltså för det känns bättre.

Fallet ”Gica”

Förhörsledare: Mmm.

16-åringen: Helt nytt alltså.

Biträdande förhörsledare: Helt nytt?

Förhörsledare: Helt nytt?

16-åringen: Ja.

Biträdande förhörsledare: Då kör vi. Kom igen.

Förhörsledare: Varsågod!

16-åringen: OK jag var vid Esplanaden och sen ringde (14-åringen) mig och satt med mobilen så sa han erkänn att, men han sa kan du komma så här och jag minns inte kan du komma bara eller kan du komma och hålla på med råttan (ungdomarnas öknamn på den mördade mannen, red.s anm.) typ och då gick jag till Smedbyn och sen när jag kom dit då så här kom (14-åringen) fram till mig med en burk så här vad heter det, alltså ja, piss typ, jag visste inte så jag tänkte först att jag skulle dit och sen bara kolla och vara där liksom med de andra. Sen (ohörbart) sen jag tog burken och kastade mot alltså mannen men alltså, jag vad heter det, den träffade inte tror jag inte.

Medger spark mot Gicas ben

16-åringen berättar alltså att han befann sig på Esplanaden i Huskvarna då 14-åringen ringde honom och frågade om han ville följa med till Smedbyparken där Gica befann sig. 14-åringen ska där ha lämnat över en burk med urin till 16-åringen. En burk som 16-åringen kastade mot den hemlöse mannen, han tror dock inte att han träffar.

Foto: Adam Ihse/TT

 Senare i förhöret berättar 16-åringen om när det bara var han och den 14-årige pojken kvar i parken.

16-åringen: Jag minns inte att jag har gjort några 20 sparkar mot huvudet. Jag har sparkat alltså mot, vad heter det, mot, vad heter det, du vet här på sidan alltså inte på det benet men på det här benet på sidan så.

Förhörsledare: På höger ben?

16-åringen: Ja men alltså jag sparkar upp till, hur ska jag nå upp till huvudet 20 sparkar om, alltså det går inte.

Förhörsledare: Men hur många sparkar blev det mot benet då?

16-åringen: En typ för att vara säker, två kanske.

Förhörsledare: Träffar du?

16-åringen: Ja men han, vad är det jag vill säga, just det, han är typ 170 så han är lika lång som mig så jag når inte så långt upp om jag ska sparka liksom. Det jag minns (14-åringen) alltså han var mest så här typ, han, när han slog han slog med händerna så här och då hade han typ den över sig så jag vet inte hur hårt det var men jag såg så liksom.

Fjortonåringen, som också medverkar i rättegången, då en så kallad bevistalan mot honom väckts, fick berätta sin version i fredags. Hela rättegången hålls bakom stängda dörrar, delvis på grund av förövarnas unga ålder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet