Hör Milan Savic berätta om glädjen efter att ha fått vaccinet, som första länsbo. Foto: Emma Johansson/SVT

Milan först i Jönköpings län att vaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Första vaccineringen i Jönköpings län har ägt rum. Milan på Dundrets äldreboende fick sin dos under söndagsförmiddagen.

Sammanlagt fick 24 personer på äldreboendet vaccinet under söndagen. Om tre veckor ska de få ännu en dos. Milan på Dundrets äldreboende var först ut.

– Ingenting bättre kunde hända för oss, det är vår enda räddning. Detta är en stor befrielse, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Coronaviruset i Jönköping
Milan på Dundrets äldreboende fick sin dos under söndagsförmiddagen. Foto: Jönköpings kommun

200 doser ska fördelas mellan kommunerna under söndagen och måndagen. Kommunerna får 15 doser var förutom Jönköping som får 20.

– I dag är en glädjens dag. Nu kan vi säga att vi äntligen är i början på slutet av coronapandemin och den 27 december är en dag som kommer att skrivas in i historieböckerna, säger regionråd Rachel De Basso (S).

”Förhoppningsvis innebär det början till slutet på den här pandemin”, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér. På bilden även sjukvårdsdirektör Mats Bojestig och regionråd Rachel De Basso (S). Foto: SVT

Mer vaccin på väg

Redan nästa vecka kommer nästa leverans med vaccin och efter det beräknas 2 900 doser att fördelas till Jönköpings län varje vecka.

De som först erbjuds vaccinet är personer som bor på särskilt boende eller har hemtjänst. Efter det personer över 70 år och personal inom vård och omsorg, sedan personer i övriga riskgrupper och sist alla vuxna över 18 år.

Då beräknas du erbjudas vaccin

Under januari och februari kommer boende och personal på särskilt boende eller hemtjänst att vaccineras. Då omfattas även hushållskontakter till personer med hemtjänst.

Under februari till april kommer övriga personer över 70 år att erbjudas vaccinet tillsammans med övrig vård- och omsorgspersonal som arbetar nära riskgrupper. Övriga riskgrupper under 70 år erbjuds också vaccinet under den här perioden.

Troligtvis under maj och juni kommer övriga vuxna över 18 år att erbjudas vaccinet. Då väntas fler typer av vaccin och större volymer.

Vaccinet har hittills getts till fler än 2,5 miljoner människor och har prövats på 43 000 personer i studier. Det bedöms ha en skyddseffekt på 95 procent och milda biverkningar som feber och muskelvärk är relativt vanliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet