Erling Wulff, ordföranden i Jönköpings Idrottsallians. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Idrottsalliansen vill rusta upp Stadsparksvallen

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings Idrottsallians är rädd att en ny fotbollsarena på Jordbron skulle sluka så mycket resurser att andra viktiga investeringar skjuts på framtiden.

– Efter att ha vridit och vänt på det här har vi kommit fram till att Stadsparksvallen är det bästa alternativet, framför allt ekonomiskt, säger Erling Wulff, ordföranden i Jönköpings Idrottsallians.

I våras träffade representanter från idrottsalliansen politiker i Jönköping under något som kallades Idrottsforum 2018. Där diskuterades frågor som rör framtiden för idrotten i Jönköping.

Efter mötet har styrelsen i Jönköpings Idrottsalliansen, som har cirka 100 medlemsförningar i kommunen, tagit fram en lista med förslag på en prioriteringsordning för viktiga investeringar.

Ny arena i Jönköping

Vill riva upp

I en skrivelse som skickats till kommunen vill de att arenabeslutet om Jordbron rivs upp. I stället vill de satsa på en upprustning av Stadsparksvallen för cirka 200 miljoner kronor, vilket är mindre än halva kostnaden för en arena på Jordbron.

Idrottsalliansen menar att detta skulle öppna för att kunna bygga en ny friidrottshall på Råslätt och rusta upp eller bygga ett nytt badhus på Rosenlund. Badet ska dock inte ha någon äventyrsdel.

– Kommunen ska ägna sig åt bad där man kan lära sig simma, träna eller motionera, säger Erling Wulff.

Förhandlingar i arenafrågan

Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyreslens ordförande, tycker att det är bra att idrottsalliansen engagerar sig.

Hennes parti och de övriga allianspartierna är för att riva upp arenabeslutet och rusta upp Stadsparksvallen. I fullmäktige förs en diskussion om en långsiktig lösning på grund av rädsla för höga kostnader. Ann-Marie Nilssons förhoppning är att partierna ska nå en lösning före valet.

– Det tror jag skulle vara bra för Jönköpings kommun, säger hon.

Jönköpings Idrottsallians tar i sin skrivelse också upp frågan om motorsportens förutsättningar i området. Det finns ett förslag om en motorsportanläggning på mark utmed E4 i Vaggeryd, något som idrottsalliansen nu vill ska utredas.

De vill också att en ordentlig utredning görs av ridsportens förutsättningar i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny arena i Jönköping

Mer i ämnet