Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan dröja fram till mitten av maj innan gräset på Finnvedsvallen har godkänd allsvensk standard. Hör chefen för teknik- och fritidsförvaltningen berätta hur kommunen kan agera framöver i klippet. Foto: Bildbyrån/SVT

IFK Värnamo kan behöva flytta ännu fler matcher

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två av IFK Värnamos hemmamatcher kan komma att flyttas från Finnvedsvallen. Orsaken är att gräset fortfarande inte är tillräckligt bra för att spela på.

Det var under en presskonferens under torsdagen som Värnamo kommun gav beskedet att ytterligare matcher kan komma att flyttas från Finnvedsvallen. Gräset har dött på stora ytor, främst på grund av snömögel.

Därmed behövs en längre period av varmare väder för att planen ska kunna återhämta sig. Men med kallare väderprognoser bedömer kommunen att planen kan bli godkänd först i mitten av maj. Detta innebär att hemmamatchen den 28 april mot Halmstad samt den 12 maj mot Brommapojkarna är i riskzonen. I så fall blir Värnamos första riktiga hemmamatch mot Kalmar FF i den tionde omgången av allsvenskan.

Samma problem förra året

Ifjol fick IFK Värnamo flytta två hemmamatcher till Borås, och årets allsvenska inleddes på samma sätt, premiärmatchen mot GAIS och toppmatchen mot Malmö FF flyttades till Borås Arena – på grund av planens dåliga skick.

De flyttade matcherna från ifjol var en av orsakerna till deras försämrade ekonomiska resultat för 2023.

Klubben har också riktat kritik mot kommunens hantering av planen. IFK Värnamos sportchef Enes Ahmetovic menar att kommunen inte gjort vad de lovat under deras möten med föreningen.

Kritiken bemöttes av fritidschefen Johan Arvidsson, som säger att de tar hjälp av experter.

– Vi upplever att vi har gjort allt, säger han.

Kan inte använda bekämpningsmedel

På dagens presskonferens berättade också kommunen att man inte kan använda bekämpningsmedel på gräset eftersom det skulle riskera kommunens störts vattentäkt.

– Alla åtgärder vi gör i det inre vattenskyddsområdet måste vi hantera väldigt, väldigt genomtänkt och restriktivt. Vårt grundvatten, för det är vår grundvattentäkt som försörjer nästan hela kommunen, är det viktigaste vi har att hantera. Då kommer även Finnvedsvallens kvalité i andra hand, säger Jesper du Rietz, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.

I klippet nedan hör du reaktionerna för en vecka sedan när beskedet kom om att hemmapremiären måste flyttas till Borås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Arvidsson, fritidschef på Värnamo kommun om beskedet att planen återigen underkändes av Svenska fotbollförbundet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.