Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger de Basso (S) korta svar kring sina tankar om bland annat lönedumpningar och grön omställning. Foto: Pressbild

Ilan de Basso (S) vill stanna kvar i Europaparlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Ilan de Basso från Jönköping sitter sedan 2021 i EU-parlamentet. Inför valet i juni så har han plats sex på socialdemokraternas lista och om partiet gör ett bra val så har han chansen att få sitta kvar.

Inför EU-valet den 9 juni träffar SVT Nyheter Jönköping de politiker från Jönköpings län som står högst på respektive partis valsedel. Idag har turen kommit till socialdemokraterna.

Ilan de Basso var under elva år kommunalråd i Jönköpings kommun. Men blev 2021 EU-parlamentariker då Johan Danielsson avgick och blev minister. Han valdes 2022 in i riksdagen, en plats han avsade sig då EU kallade.

EU-valet i Jönköpings län

I parlamentet är han idag ledamot i utskottet för sysselsättning och sociala frågor. I klippet ovan svarar han på tre frågor inför valet om en knapp månad. Bland annat om vad han tror om att ha kvar sin plats i Bryssel. Socialdemokraterna har idag fem mandat och de Basso står på plats sex.

Läs en presentation av kandidaten i SVT:s valkompass här.

I klippet nedan ser du en längre intervju med Ilan de Basso, bland annat avslöjar han vilken roll han tycker är roligast. EU-parlamentariker, riksdagsman eller kommunalråd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Ilan de Basso i en längre intervju inför EU-valet. Här berättar han vilken av de politiska rollerna som han har haft som han tycker är roligast. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Jönköpings län

Mer i ämnet