LSS-boendet där Alexander bor. Foto: SVT

Ingen ny tillsyn mot LSS-boende efter uppgifter om inlåsning

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg kommer i nuläget inte genomföra någon ny tillsyn mot LSS-boendet i Gnosjö kommun där funktionshindrade Alexander bor. När SVT granskade hans boendesituation framkom uppgifter att han blivit inlåst på sitt rum – ibland hela nätter.

En tidigare anställd vittnade för SVT att han varit med och låst in Alexander på rummet med hjälp av en matkniv, eftersom dörren saknat lås utifrån, och att Alexander inte haft möjlighet att larma inifrån. 

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) genomförde en tillsyn mot boendet tidigare i år och hade då inga anmärkningar.

– Det här är nya uppgifter för oss. Vi får göra en bedömning och ta ställning till om vi tar upp en ny granskning, sa Lena Carp, enhetschef på Ivo, efter att hon tagit del av uppgifterna.

”Ligger bakåt i tiden”

Nu meddelar tillsynsmyndigheten att de inte kommer granska boendet på nytt. 

”Det som påtalades i programmet var till stor del omständigheter som ligger bakåt i tiden vilket vi inte finner skäl att granska då vårt fokus i tillsynen är aktuell situation och kvalitet i boendet. Vi förutsätter att kommunen själv också tar sitt fortsatta ansvar att följa upp verksamhetens kvalitet”, skriver Ivo i ett mejl till SVT.

I samband med SVT:s granskning framkom också att det finns anställda som arbetar med Alexander som är dömda för brott. En anställd har dömts för ringa dopingbrott och ringa narkotikabrott under tiden som vårdaren arbetade på boendet. En annan vårdare dömdes för misshandel 2015 och i domen framkom att personen återfallit i våldsbrott.

– När detta kom fram så har den här personen inte arbetat på det här boendet längre, sa Maria Sandberg (KD), ordförande i socialutskottet, till SVT om vårdaren som dömts för misshandel.

Arbetar kvar

Men nu uppger Gnosjö kommun att vårdaren arbetar kvar.

”Vi har gjort bedömningen att personerna är lämpliga för sina uppdrag och anser att de utför sitt arbete på ett bra sätt”, skriver kommunen på sin hemsida om de båda brottsdömda vårdarna.

Fotnot. Alexander heter egentligen något annat.

En annan vårdare, tidigare ostraffad, utreds nu av polisen för att ha misshandlat Alexander:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdaren har erkänt att han slagit brukaren. Foto: SVT/Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Alexander

Mer i ämnet