Enligt Lena Carp, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg, fick de ingen information från boendet att Alexander blivit inlåst på sitt rum. Foto: Privat/SVT

Ivo kände inte till att Alexander blir inlåst

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på SVT:s granskning av LSS-boendet i Gnosjö där funktionshindrade Alexander bor. Bland annat berättade aldrig Gnosjö kommun för Ivo att han blir inlåst – trots att de var där och gjorde en inspektion.

– Självklart är inte det bra på något sätt, säger Lena Carp, enhetschef på Ivo.

SVT har i flera inslag granskat boendesituationen för en ung man med funktionsnedsättning som vi kallar Alexander. Bland annat har en tidigare anställd på boendet vittnat om att några i personalen låst in Alexander på hans rum, utan att han haft någon möjlighet att öppna dörren. Detta bekräftades även av ansvariga på Gnosjö kommun. 

– Jag vet att de gånger som våra boende vill vara i fred så kan man eventuellt låsa dörren utifrån i samförstånd med den boende. Anledningen att det inte finns någon möjlighet att öppna inifrån är på grund av självskadebeteendet, sa Maria Sandberg (KD), ordförande i socialutskottet, till SVT.

Fallet Alexander

Tillsyn i februari

Ivo genomförde en tillsyn mot boendet i februari och enligt Lena Carp berättade varken boendets ledning eller personalen att Alexander blir inlåst.

– Inte på det sättet. Informationen vi fick var att han mår bra av att korta stunder vara på sitt egna rum, men att han kan öppna inifrån, säger hon. 

Vad tänker du om att de inte sagt till er att han inte kan öppna inifrån?

– Är det så att man mörkar någonting så är det självklart inte bra.  

Enligt Socialstyrelsen får personal inom funktionshinderomsorgen generellt inte låsa in brukare. Dörren till bostaden får bara låsas om brukaren exempelvis är så högfunktionell att hen har en möjlighet att lämna samtycke och brukaren ska inte heller känna sig tvingad att acceptera att dörren blir låst.    

”Inte rätt”

Enligt vittnesmål från en före detta anställd har personalen låst Alexanders dörr med exempelvis en matkniv och ibland har han varit inlåst hela nätter.

– Det är inte rätt och jag förstår inte ett sådant arbetssätt överhuvudtaget, säger Lena Carp om uppgifterna. 

Efter SVT:s granskning kan det nu bli aktuellt med att Ivo gör en ny tillsyn mot boendet.

– Det här är nya uppgifter för oss. Vi får göra en bedömning och ta ställning till om vi tar upp en ny granskning, säger Carp.

Fotnot. Alexander heter egentligen någonting annat.

Så går det till när Alexander blir inlåst:

Fakta: Inlåsning

Den enskilde är skyddad mot frihetsberövande om det inte finns stöd i lagen. Med det menas bland annat att någon faktiskt är förhindrad att förflytta sig utanför ett rum eller ett annat starkt begränsat område.

Det gäller även när personen inte behärskar den teknik som krävs för att öppna dörren eftersom tekniken är för komplicerad för den enskilde. 

Det kan dock vara möjligt att låsa dörren till den enskildes bostad om personen samtycker till åtgärden, men åtgärden ska vara frivillig vilket betyder att den enskilde inte ska känna sig tvingad att acceptera att dörren blir låst.

”lnnan en sådan åtgärd används behöver man inom ramen för en individuell bedömning klarlägga åtgärdens syfte och om den tillgodoser den enskildes behov”, skriver Socialstyrelsen. 

Det betyder att åtgärden inte är tillåten, inte ens om personen samtycker, om syftet endast är att begränsa rörelsefriheten.

”Detsamma gäller om åtgärden används för att kompensera för till exempel bristande bemanning, brister i kompetens eller att verksamheten bedrivs i lokaler som inte är ändamålsenliga”, skriver Socialstyrelsen.

Om den enskilde inte kan öppna dörren själv måste hen utan dröjsmål kunna få hjälp av personalen att öppna den.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Alexander

Mer i ämnet