Alexander och hans rum på LSS-boendet. Foto: Privat

Allvarlig JO-kritik mot Gnosjö för inlåsning på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO uttalar nu kraftig kritik mot Gnosjö kommun efter en inspektion på ett LSS-boende där en man har hållits inlåst stora delar av dygnet under flera år. Enligt JO är det att se som ett frihetsberövande, utan lagstöd.

Under förra sommaren granskade SVT Nyheter Jönköping förhållandena på det kommunala LSS-boendet i Gnosjö där en funktionshindrad man bott tillsammans med personal under flera år. Mannen som lider av svår social problematik och omfattande självskadebeteende har tillsyn dygnet runt. SVT:s granskning visade bland annat att en tidigare anställd hade anmälts för misshandel  den boende och en annan tidigare anställd berättade hur man brukade låsa in honom.

Oanmäld inspektion

Efter att även Uppdrag Granskning uppmärksammat fallet gjorde JO i våras en oanmäld inspektion. I det uttalande som myndigheten nu presenterat riktas allvarlig kritik mot Gnosjö kommun för hur mannen hållits inlåst större delen av dygnet och bara fått lämna hemmet för kortare promenader och bilutflykter. Enligt kommunen var syftet med inlåsningen att hindra mannen från att rymma eller skada sig själv.

Fallet Alexander

Frihetsberövad utan lagstöd

Även om JO inte ifrågasätter att åtgärden har skett i all välmening, så menar man att det har inneburit ett frihetsberövande som inte är förenligt med LSS, och att den boende inte kunnat lämna boendet när han velat.

”Även om personalen ansåg att åtgärden varit nödvändig, kan jag konstatera att de på en direkt fråga inte kunde svara på vad de trodde skulle hända om brukaren inte var inlåst. Det framstår därmed i mina ögon som man inte haft riktigt klart för sig varför denna mycket långtgående åtgärd vidtogs”, skriver JO Thomas Norling.

”Det innebär att brukaren har varit frihetsberövad utan lagstöd i flera år”

Gnosjö kommun säger till SVT Nyheter Jönköping att man ännu inte har hunnit gå igenom JO:s uttalande och därför vill avvakta med att kommentera.

Mannen har numera flyttats och bor i en annan kommun.

I klippet nedan visar en före detta anställd hur man låste in den boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Alexander

Mer i ämnet