Foto: Emil Hammarström / SVT

Insamling av bevis efter våldsvågen i Värnamo

Publicerad

Fyra personer sitter just nu på sannolika skäl häktade misstänkta för försök till mord efter att i förra veckan ha skjutit mot en bil i centrala Värnamo. Utredningen mot de fyra och den senaste tidens grova våldsbrott i Värnamo fortsätter nu.

Utredningen kring de explosioner samt skottlossningar som skett i Värnamo den senaste tiden utreds nu av personal från polisområde Värnamo samt polisens Grova brottsgrupp. Fyra personer sitter häktade misstänkta för försök till mord efter den senaste skjutningen på Malmövägen natten till torsdagen.

– Vi fortsätter utredningen med förhör av de häktade, målsägande samt vittnen, säger Stefan Sundling chef på Grova brott i Jönköping och fortsätter:

– Just nu är vi inne i ett läge där vi samlar in information för att kunna jämföra de våldsbrott som skett och söka efter eventuella sammanhang. Det handlar bland annat om fordon, telefoner och andra beslag samt kontroll av övervakningsfilmer. En del av materialet är skickat till NFC, Nationellt Forensiskt Center, för analys.

Kopplingar till tidigare skjutningar

De fyra som nu sitter häktade har ett kriminellt förflutet. Två av dem är från Värnamo och en av dem, en man i 25-årsåldern, var anhållen i samband med skjutningen i Värnamo i april förra året. Han har även dömts för brott på vapenlagen och hot mot tjänsteman.

En tredje man från Forsheda dömdes för dopingbrott och narkotikabrott så sent som i december förra året medan den fjärde personen har hemadress Halmstad och har dömts för bland annat grovt vapenbrott och utpressning.

Den femte person som greps i samband med skottlossningen natten till torsdagen släpptes innan häktningsförhandlingarna i helgen. Det är oklart om misstankarna mot den personen kvarstår.

Se klipp från bevakningen efter den senaste skottlossningen.

Det är knarkaffärer som ligger bakom den våldsspiral som just nu pågår i Värnamo, menar Tommy Thorngren på polisen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet