Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Niclas Källberg om hur IT-spårets flytt från Eksjö till Ädelfors folkhögskola har varit. Foto: Jonas Tubbin/SVT

IT-spåret i Eksjö flyttade till Ädelfors folkhögskola i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

IT-spåret, en utbildning för människor med autismdiagnoser i Eksjö, lades ner vid årsskiftet och blev istället en utbildning på Ädelfors folkhögskola i Vetlanda kommun. Sex av eleverna flyttade med.

– För oss med autism är det svårt med stora omställningar och det tycker jag nog att det har varit, säger Niclas Källberg, elev på utbildningen.

Utbildningen IT-spåret har varit framgångsrik med att få människor med autismdiagnoser att komma vidare i utbildning eller att få ett arbete. Ungefär hälften av de som har gått på IT-spåret genom åren har fått jobb.

– Nu har vi två av killarna ute på praktik och en av dem har erbjudits jobb, säger Christoffer Frick, lärare på IT-spåret.

Pendlar från Eksjö

Utbildningen har 15 platser, just nu är sju av dem besatta. Sex av eleverna har flyttat med från IT-spåret i Eksjö. För flera av dem har det varit en tuff omställning, men efter ett par månader som de beskriver som lite stökiga har de nu börjat landa.

Francis Skrtic, tvingades snabbt ta körkort och skaffa bil för att kunna pendla från hemmet i Eksjö.

– Det har tagit mycket kraft och energi att göra det, säger han.

Osäker framtid

Han är också orolig för om han kommer att kunna fortsätta på utbildningen. Just nu har han aktivitetsersättning och det är oklart om han kommer att kunna fortsätta att ha det på utbildningen eller måste ta studiemedel via CSN.

– Jag är inte redo för CSN, då måste jag sluta här, säger Francis Skrtic.

Skolans rektor, Ole Busse, berättar att de har dialog med Försäkringskassan i frågan och att det jobbas för att det ska lösa sig.

I klippet hör du eleverna Francis Skrtic och Niclas Källberg berätta om hur de upplevt flytten av utbildningen.

Vad är IT-spåret

• För att antas till utbildningen måste personen ha fyllt 19 år, vara bosatt i Jönköpings län, ha Aspergers syndrom eller annan högfungerande autismspektrumdiagnos (ASD).

• Specialanpassad yrkesutbildning inom IT med både teori och praktik.

• Utbildningen har 15 platser. Fem är reserverade för respektive länsområde på Höglandet, Finnveden och Södra Vätterbygden.

• En 2-årig yrkesutbildning, men studietiden kan variera mellan 1-3 år. Orsaken är att antagning och avslutning sker efter individens behov.

• Studierna är berättigade för studiemedel från CSN. Undervisningen är kostnadsfri. Studerande på utbildningen kan betala för att bo på folkhögskolans internat.

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.