Foto: SVT

IVO utreder kommun efter spädbarns död

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg kommer att utreda Eksjö kommuns agerande efter att två spädbarn hittats döda i sitt hem.

Flera orosanmälningar gällande familjen hade kommit in till socialtjänsten, men kommunen menar att inget fel har begåtts. Men IVO menar att kommunens egen utredning inte är tillräcklig.

– Vi fick in en lex Sarah-anmälan och bedömer att nämnden ej har utrett ärendet tillräckligt. Vi menar att det finns frågor i handläggningen, säger Erik Kangeryd.

Döda spädbarn

Begära in dokumentation

IVO kommer även att titta på vilka kontakter socialtjänsten i kommunen har haft med familjen tidigare.

– Vi har öppnat ett ärende och har begärt in dokumentation från nämnden. Utifrån det kommer vi sedan att formulera frågor till nämnden, säger Erik Kangeryd.

När tror du att er utredning kommer att vara klar?

– Att få in materialet går nog fort, men sedan ska ju nämnden ha skälig tid på sig att svara. Så jag tror att vi hamnar någonstans fram i december.

Vållande till annans död

Det var i juli som två spädbarn hittades döda i sitt hem. Föräldrarna anhölls misstänkta för grovt vållande till annans död, men släpptes i väntan på att polisutredningen ska bli klar.

Den väntas bli klar inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda spädbarn

Mer i ämnet