Foto: SVT

Två spädbarn dog – nu kritiseras kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö kommun får idag kritik för hur de agerat kring den familj där två spädbarn i somras hittades döda. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) menar att kommun brustit i sin hantering av ärendet. IVO konstaterar att barnen inte fick tillräckligt stöd och skydd av kommunens socialnämnd.

Flera orosanmälningar gällande familjen hade kommit in till socialtjänsten i Eksjö. Kommunen har ändå hävdat att inget fel har begåtts. Det var i juli som de två spädbarnen hittades döda i familjens hem.  IVO menade att kommunens egen utredning inte var tillräcklig och har nu granskat fallet.

I sitt beslut skriver IVO att socialnämnden inte satte barnen i främsta rummet. Trots att kommunen sedan tidigare kände till familjen och hade fått orosanmälningar valde de en insats som IVO inte anser var realistisk. Familjen fick insatsen som kallas familjebehandling, men socialnämnden hade inte gjort någon utredning av familjen eller analyserat och bedömt behovet av stöd. Socialnämnden omprövade heller inte den insatsen när de fick orosanmälningar, enligt IVOs granskning. Orosanmälningarna kom bland annat från vården som såg tecken på att föräldrarna hade svårt att anknyta till barnen.

Döda spädbarn

Inte beaktat barnens bästa

– Eksjö kommun har i det här ärendet inte beaktat barnens bästa och det är allvarligt. Vi kräver nu att de sätter in åtgärder som leder till att detta inte upprepas, säger Erik Kangeryd som är chef för socialtjänstenheten på IVO:s avdelning sydöst.

– Vi tar till oss av deras kritik. Vi behöver se över hur vi säkrar utredningen, det finns nog skäl att titta vidare på det, säger Peter Wallenberg, som är biträdande socialchef i Eksjö kommun.

Nära föräldrarna

Peter Wallenberg säger att de under hela processen arbetat väldigt nära föräldrarna och tyckte att de hade ett väldigt bra samarbete med dem.

– Nu får vi analysera, för deras kritik är ju att vi skulle ha utrett på ett annat sätt. Nu får vi sitta ner och se om det skulle ha förändrat vår bedömning, säger Peter Wallenberg.

IVO konstaterar också att socialnämnden redan under våren 2016 brustit i handläggningen av ärendet, då de inte inledde en utredning när föräldrarna ansökte om stöd i sin föräldraroll.

Sjukdom låg bakom

Socialnämnden ska senast den 7 april skicka in en redovisning till IVO som beskriver hur de säkerställer att barnets bästa ska komma i främsta rummet i handläggningen av ärenden som rör barn framöver. Om socialnämnden inte uppfyller kraven från IVO kan det bli tal om ett föreläggande som kan vara förenat med vite.

I samband med att barnen hittades döda misstänktes föräldrarna för brott och satt också under några dagar frihetsberövade. Men i slutet av november beslutade åklagare att lägga ner förundersökningen. Skälet var att obduktionen av barnen visade att de dött av dubbelsidig lunginflammation och åklagaren menade att inget brott kunde ligga bakom det.

Rutiner ska ses över

Eksjö kommun meddelar att man efter kritiken nu kommer att se över utrednings- och handläggningsrutiner och åtgärder kommer att vidtas utifrån den översynen. Men hänvisning till sekretess vill man inte kommentera uppgifter som rör ärendet närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda spädbarn

Mer i ämnet