Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ger ordförande Bengt Spjuth ett exempel på hur J-Södra dragit ner på sina utgifter. Foto: Viktor Fridén/SVT

J-Södra börjar om i Ettan – med 15 miljoner i skulder

Uppdaterad
Publicerad

J-Södra har inlett återtåget mot elitfotbollen. Med på resan finns 15 miljoner i skulder – varav ett antal ska betalas i år.

– Vi måste kämpa, alla måste steppa upp, säger föreningens ordförande Bengt Spjuth.

Det har varit en intensiv inledning på Bengt Spjuts tid som ordförande i J-Södra, där mest kraft går till försöka råda bot på föreningens ekonomiska problem.

Ifjol gick J-Södra in i säsongen utan likvida medel, minus 5,5 miljoner i eget kapital och 16 miljoner skulder. I nuläget ligger deras skuld på 15 miljoner kronor, berättar Bengt Spjuth för SVT Jönköping.

Samtidigt blev J-Södra av med elitstödet på sju miljoner kronor från Svensk Elitfotboll, i och med degraderingen från superettan.

Utmaningarna kittlade

Det är ett ansträngt läge för föreningen, var det självklart att tacka ja till att bli ordförande?

– Nej, det var det inte. Någonstans kände jag att jag blev taggad på uppgiften och att det var som det var. Om det hade varit ett dukat bord tror jag inte att det hade kittlat lika mycket. Nu känner jag verkligen att jag vill leda arbetet till att göra något bra av klubben igen, säger Bengt Spjuth.

Hör om J-Södras historia från att klubben grundades till spel i Allsvenskan och Ettan Södra – där klubben i dag spelar – i videoklippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om klubbens framgångar och motgångar från 1922 till i dag. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.