Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
J-Södra satsar på spelare från bygden istället för att köpa in. Hör mer om varför i klippet ovan. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN

J-Södra ratar trenden – satsar på lokala spelare

Publicerad

J-Södra har lämnat elitfotbollen efter degraderingen från superettan. Nu satsar man på ett bygdens lag för att locka till sig publiken och få mer hjärta i laget.

– Vi tror det är det som ger de sista procenten, som gör att man vinner matcher, säger Bengt Canell, ansvarig för sporten i J-Södra.

Degraderingen till Ettan Södra innebär att J-Södras sportsliga organisation förändras. I nuläget är det en sportgrupp, med Bengt Canell som ansvarig tillsammans med Fredric Fendrich och Tommy Thelin. Södraikonerna arbetar ideellt för klubben.

– Jag skulle säga att det är helt avgörande. Både att man ställer upp och arbetar för klubben, det är fantastiskt, och att man har de kunskaperna och de rötterna de har i föreningen. De gör ett fantastiskt jobb, säger Bengt Canell.

Hör mer om J-Södras satsning på bygdens lag i klippet ovan.

Sportchefen kostade

Sportgruppen har tagit över sportchefens uppgifter, sedan föreningen nått en överenskommelse med den tidigare sportchefen Junes Barny, som ansågs vara för dyr.

– Jag kan bara säga att det här är billigare än om han hade stannat kvar på hundra procent, säger Bengt Canell.

Den kostade en del trots att det hade kunnat kosta ännu mer?

– Så kan man säga.

Akademispelare får chansen

Samtidigt kommer J-Södra gå in med en mindre trupp i årets säsong, där fler spelare från akademin ska få chansen i föreningens a-lag.

– De kanske inte alltid kommer vara med på A-lagsträningen, men de kommer få känna på den under säsongen. Vi är övertygade om att det är en framgångsfaktor med en bra akademi. Det kommer väldigt fina kullar här i Jönköping framöver, så det gäller att ta tillvara på dem på ett bra sätt, säger Bengt Canell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.