Foto: SVT

Jönköping bäst på att vaccinera

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län var bäst i landet på att vaccinera äldre mot säsonginfluensan. 60 procent av länsborna över 65 år vaccinerade sig, vilket är långt över rikssnittet på 49 procent.

– Utan alla fantastiska insatser och stort engagemang på vårdcentraler skulle vi inte kunna vaccinera så många, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth i en kommentar.

Färre vaccinerade

Denna säsong vaccinerades 43 434 länsbor över 65 år, men trots att Jönköping är bäst i landet så har andelen vaccinerade över 65 minskat med två procentenheter jämfört med i fjol.

– Antalet länsinvånare över 65 år ökar, så varje år behöver vi också öka antalet vaccinationer för att hålla andelen vaccinerade på en hög nivå, säger Peter Iveroth.

Enligt honom ger influensavaccinet ett gott skydd och är viktigt för att främja äldre personers hälsa eftersom de kan drabbas hårt av följdsjukdomar i samband med influensan.

Många yngre drabbades

Totalt vaccinerades 54 658 länsinvånare under årets influensasäsong, cirka 1400 färre än i fjol.

Enligt Folkhälsomyndigheten var årets influensasäsong intensiv och eftersom svininfluensan dominerade så blev ovanligt många yngre svårt sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.