Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping Ann-Marie Nilsson (C) är bedrövad över tingsrätten i Stockholms dom att privilegiebreven nu måste flyttas från Jönköping till Vadstena. Foto: SVT

Jönköping förlorar privilegiebreven

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt meddelade i dag att de privilegiebrev, varav ett utfärdades av Magnus Ladulås år 1284, ska förvaras i Vadstena. Jönköpings kommun stämde Riksarkivet efter att Riksarkivet krävt att breven ska flyttas från Jönköping, där de funnits i flera hundra år men fick inget gehör.

– Det här har varit en viktig fråga för oss. Vi har haft dessa dokument i vårt förvar hela den långa tid som de har funnits. Det känns tråkigt om vi inte kommer kunna erbjuda våra invånare att få se dem längre, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Ett av privilegiebrevet är från 1284 och landets äldsta bevarade. I det slås Jönköpings rätt att vara stad fast. Idag finns dokumenten hos Stadsarkivet i Jönköping, där de förvarats som en klenod. Men för två år sedan gjorde Riksarkivet anspråk på dem och hävdade att de inte längre kunde vara utlånade till Jönköping.

Breven, som funnits i Jönköping i flera hundra år lånades formellt ut redan 1980. Återkravet kom efter att Riksarkivets utlåningsregler ändrats.

– Arkiv ska förvaras samlat, vi har också erbjudit kommunen att få en kopia att visa upp, har Kristina Birgersson på Riksarkivet tidigare sagt.

Viktig del av Jönköpings historia

Jönköpings kommun drog ärendet till domstol, då breven anses vara en viktig del av Jönköpings historia.

– De har förvarats här i flera hundra år och är dokument som binder ihop vår historia med nutiden. Det finns, som vi ser det, ingen anledning att de ska flyttas från sin historiska hemvist, har Ann-Marie Nilsson tidigare sagt i ett uttalande.

– Nu får vår chefsjurist titta på om vi ska överklaga eller hur vi ska gå vidare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.