Foto: Jessica Gow/TT

Jönköping klarade inte målet om extratjänster

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings kommun är 60 personer anställda i så kallade extratjänster för långtidsarbetslösa och nyanlända. Det är långt ifrån målet som för Jönköping ligger på 211. Extratjänsterna subventioneras av staten.

De flesta kommunala extratjänsterna finns inom skola, socialtjänst eller omvårdnad. Ofta är det någon typ av assisterande tjänster

Flest extratjänster finns i Nässjö. Där arbetar 72 personer i extratjänster. Målet för Nässjö är 48.

Den av länets kommuner som har flest extratjänster i förhållande till målet är Aneby. Där har 44 personer extratjänster, medan målet är 10.

Ser vi till Jönköpings län som helhet är 441 personer anställda i extratjänster. Det är något mindre än målet på 547 personer.

Hälften når målet

Extratjänster finns framför allt inom kommunerna Totalt är 18 000 personer anställda i extratjänster, varav 14 500 inom kommunala tjänster.

Det är drygt hälften av landets kommuner som klarat målet på hur många extratjänster som skulle ha inrättas till årsskiftet.

– När vi undersökte detta tidigare i år signalerade en del kommuner att de plockat fram så många extratjänster som det fanns utrymme för, det finns ju en hel del andra kommunala arbetsmarknadsanställningar. Det handlar ju inte heller om att nå volymer i första hand, utan om att få en bra kvalitet i insatsen för de som deltar, säger Oscar Svensson, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Inga nya

Extratjänsterna subventioneras av staten och det har även betalats ut statsbidrag till kommuner och landsting för anställningarna.

Från och med den 1 januari 2019 kommer Arbetsförmedlingen inte längre att erbjuda nya extratjänster. Men det ska enligt myndigheten inte påverkar inte pågående anställningar i extratjänster.

Så här förklarar Sofie Tegvall, teamledare, AMA, Jönköpings Kommun:

– Arbetsförmedlingen hade ett mål att Jönköpings Kommun skulle anställa 211 personer, det skulle innebära ett extra tillskott från statliga medel. Vi på arbetsmarknadsavdelningen på Jönköpings Kommun valde att inte arbeta mot det målet för att vi istället ville arbeta med bättre kvalité för de personer som redan var anställda samt de nya anställda. Att arbeta efter kvantitet när man arbetar med människor blir sällan bra. 

FAKTA: Extratjänster

  • Arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan söka extratjänster om de har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar, är nyanlända och har eller har haft en etableringsplan, eller är nyanlända och har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare under de senaste 36 månaderna.
  • Extratjänster varar i tolv månader. Arbetsförmedlingen kan sedan förlänga extratjänsten med ytterligare tolv månader.

Källa: Nyhetsbyrån Sirén/Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.