Vissa busslinjer ställs in helt och andra får färre turer. Det meddelade länstrafiken under torsdagen. Foto: SVT

Jönköpings länstrafik ställer in linjer och glesar ut bussturer

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka bussturer som påverkas när Jönköpings länstrafik ska spara 40 miljoner kronor. Det handlar både om inställda linjer och glesare turer från i sommar.

JLT har tidigare aviserat att man måste spara på grund av skenande kostnader för bland annat bränsle. Trots att bolaget fått extratillskott på 71 miljoner från regionen.

Bland besparingarna märks färre avgångar kvällstid för linjerna 1, 2, 3 och 4 i Jönköping. Stadstrafiken i Tranås, linje 40, 41 och 42, tas bort men ersätts delvis av regionbusslinjer. Där försvinner avgiftsfriheten och ordinarie pris införs. I Värnamo läggs linjenätet om.

Snabblinjerna 35 mellan Huskvarna och Jönköping, och 37 mellan Jönköping och Taberg, pausas helt under sommaren, medan landsbygdslinjerna 111, 540 och 560 försvinner helt.

Utöver detta får ett stort antal linjer lite glesare trafik under delar av dygnet.

Vill ändå locka fler

Trots besparingarna vill den politiska majoriteten att fler ska välja kollektivtrafiken.

– Det är när fler reser med kollektivtrafiken som vi kan erbjuda fler alternativ, säger Tommie Ekered (M), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, Region Jönköpings län i en kommentar på JLT:s hemsida.

Enligt länstrafiken har man gjort neddragningarna på linjer som anses påverka resenärerna minst, även om det kan ha en negativ påverkan för vissa grupper. Samtidigt har arbets- och skolpendling prioriterats under veckodagarna, och länstrafikens bedömning är att dagspendlare inte kommer påverkas.

Här kan du läsa mera på länstrafikens hemsida och se vilka turer som berörs.

I klippet nedan ser du JLT tidigare motivera besparingarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jönköpings länstrafik behöver spara 40 miljoner kronor på busstrafiken under 2023. I klippet berättar bussresenärer vad de tycker om neddragningarna. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.