Jönköpingsläkaren prisas för sin forskning inom bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Maria Ekholm jobbar som överläkare inom onkologi på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping samtidigt som hon forskar inom samma ämne. Idag får hon ta emot ett stipendium för sin forskning inom bröstcancer.

– Det är alltid ärofyllt att få uppskattning för sin forskning såhär, sen så är det en ekonomisk aspekt som är väldigt positiv, säger Maria Ekholm till SVT.

Snabbare svar på behandling

Den forskning som Maria nu prisas för har hon bedrivit sedan 2018 och har syftat till att enklare kunna se hur patienten svarar på behandlingsprocessen. Istället för att röntga patienten var tredje månad för uppföljning så kan det nu tas ett blodprov som på ett enklare och snabbare sätt visar hur kroppen svarar på behandlingen.

Stipendiet delas ut av Svensk Onkologisk Förening tillsammans med läkemedelsföretaget Pfizer i Uppsala under torsdagen. Stipendiet är helt nytt och det är första gången det delas ut.

Hör Maria Ekholm berätta om sin forskning som gett henne stipendiet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.