Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du vd Alf Ekström berätta hur koncernen påverkats av den höjda fordonsskatten, samt vad den inställda husbils- och husvagnsmässan på Elmia betyder för Kabe. Foto: Johannes Tolf/SVT

Kabe har tappat 20 procent i omsättning

Uppdaterad
Publicerad

Kabekoncernen med säte i Tenhult har minskat sin omsättning med cirka 20 procent första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Orsaken är den höjda fordonsskatten som infördes för ett par år sedan och som slagit mot husbilsförsäljningen.

– Man fyrdubblade ju skatten. På husbilar blir det en årsskatt som är fullkomligt orimlig, säger koncernchefen och Kabes vd Alf Ekström.

Kabekoncernen hade en omsättning på 1 118 miljoner kronor under första halvåret, vilket kan jämföras med 1 397 miljoner kronor samma period 2019.

– Minskningen är främst orsakad av den vikande svenska husbilsmarknaden.

Sagt upp anställda

Kabe som har runt 450 anställda har genomfört flera omgångar av uppsägningar de senaste åren. Men Alf Ekström hoppas att det lagförslag som regeringen under förra veckan skickade till Lagrådet ska minska skattebelastningen på nya husbilar. Enligt förslaget kan det bli mer förmånligt att ställa på och av husbilar under kortare perioder och därmed kan ägarna minska sin fordonsskatt.

– Jag hoppas och tror att det blir verklighet. För så som det är nu slår det alldeles för hårt mot husbilsägarna, säger Alf Ekström.

Förslaget beräknas innebära att en ägare till en nyare husbil kan minska sin fordonsskatt med 2 000–3 500 kronor per år. Kabe har valt att frysa varslet för ett 30-tal anställda för att se om lagförslaget kan ha positiv effekt på försäljningen.

Hemester-effekten

Samtidigt som koncernen backar i omsättning har branschen ändå gynnats till viss del av sommarens reserestriktioner utomlands. Nyregistreringen av husvagnar i Norden för samtliga märken ökade under perioden januari – juni med fem procent jämfört året innan. Å andra sidan minskade husbilsförsäljningen med lika många procent.  

Det ökade intresset för husvagnar har främst inneburit en ökad efterfrågan på begagnade och billigare husvagnar.

I klippet hör du Alf Ekström berätta mer om situationen för Kabe och vad den inställda husvagns- och husbilsmässan på Elmia i Jönköping innebär för branschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer