Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur Mona Ottosson och hennes kollegor på Höglandssjukhuset planerar för att covidplatserna ska räcka till. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Kartläggning: Så ska covidplatserna på sjukhusen räcka

Publicerad

I nuläget finns det 56 vårdplatser varav sex IVA-platser för covidpatienter i länet. Men regionen har beredskap för att skala upp till 90 platser totalt för covidvården.

I klippet ser du hur Höglandssjukhuset i Eksjö planerar att utöka antalet covidplatser.

När trycket var som störst i maj låg 72 covidpatienter på sjukhus i länet varav 21 på intensivvården, covid-IVA. Nu planerar vården för att kunna ha totalt 90 vårdplatser för covidpatienter. 70 på covidavdelningar och 20 på covid-IVA.

– Det är för tidigt att säga vad den här andra vågen kommer att innebära, men vi följer utvecklingen dag för dag och måste vara beredda på samma nivåer som i våras, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör medicinsk vård Region Jönköpings län.

”Bra koll på läget”

I dagsläget får 38 patienter covidvård i länet, varav fyra på covid-IVA.

Covidavdelningarna har i nuläget 50 vårdplatser. Om värsta scenariot skulle inträffa finns en kapacitet att ha 18 vårdplatser i Värnamo, 18 i Eksjö och 34 i Jönköping.

När det gäller covid-IVA-platser så finns en första plan att öka från sex till tio platser genom att öppna en separat covid-IVA i Jönköping. För värsta scenariot finns en plan att skala upp till fem IVA-platser i Eksjö, tio i Jönköping och fem i Värnamo.

– Vi har bra koll på läget och en helt annan planering än i våras då allt kom så plötsligt och krävde snabba beslut, säger Agneta Ståhl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet