För kvinnan och det ena barnet tillståndet livshotande efter knivskärningen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Hovrätten ändrar livstidsdomen – 18 års fängelse för mordförsök på kvinna och barn i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för en knivattack på en kvinna och två barn i Eksjö. Domen överklagades och nu har hovrätten ändrat domen till ett tidsbestämt straff.

I sin helhetsbedömning är Göta hovrätt enig med tingsrättsdomen men på åtalspunkten som gäller misshandeln av ett av kvinnans barn väljer man att skärpa rubriceringen. Tingsrätten gjorde bedömningen att det rörde sig om en grov misshandel men Hovrätten skärper domen på den punkten till försök till mord.

Dessutom väljer Hovrätten att mildra påföljden från livstids fängelse till ett tidsbestämt straff på 18 år i fängelse.

Försök till mord Eksjö

Kammaråklagare Kristoffer Clausen menar att även om hovrättens resonemang är klart och tydligt i domen så väcks frågor om straffsatsen.

– Med utgångspunkt i det här fallet så kan man ska ställa sig frågan hur många försökt till mord ska man göra sig skyldig till för att det ska bli en livstidspåföljd.

Han utesluter inte att fallet kan vara av intresse för Högsta domstolen.

– Vi får väl se om det kan vara intressant att få upp till prövning, kanske främst för att få ett klargörande i vilken påföljd som ska väljas när någon gjort sig skyldig till, som i detta fallet, tre försök till mord, säger Kristoffer Clausen.

Knivskurna

Överfallet skedde i augusti i 2019. När polis kom fram till adressen i centrala Eksjö hittades kvinnan och hennes två barn svårt skadade. Offren var knivskurna i bland annat i hals och bål.

Bara timmar senare greps en man i 30-årsåldern, som tidigare haft en relation med kvinnan, på resecentrum i Nässjö.

I tingsrätten dömdes mannen till livstids fängelse och utvisning för bland annat två fall av mordförsök, grov misshandel och våldtäkt.

Den dömde mannen överklagade domen, och ville frias helt. Under torsdagen meddelade Göta hovrätt sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till mord Eksjö

Mer i ämnet