Ann- Marie Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping. Foto: TT / SVT

Kommunalrådet reagerar på flygkonkursen

Uppdaterad
Publicerad

Nextjet begärde under onsdagen konkurs och flyglinjen mellan Jönköping och Stockholm har ställts in. Nu reagerar Ann-Marie Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping, på konkursen.
– Det är väldigt olyckligt för Jönköping, säger hon.

Ann-Marie Nilsson uppger att resandet med flyglinjen mellan Jönköping och Stockholm varit högt. 

– Med tanke på hur det ser ut med möjligheter till tågförbindelse så är den här förbindelsen väldigt viktig för Jönköping, säger hon.

Avgörande för näringslivet

Eftersom Jönköping är ett av landets större regioncentrum är tillgången på goda transporter avgörande för bland annat näringsliv och attraktivitet, menar Ann-Marie Nilsson.

– Vi jobbar hårt med järnvägsfrågan och ser verkligen behovet av en ny och snabb järnväg, men när man inte har tillgång till det då fyller flyget en viktig funktion. Jag tycker det är väldigt olyckligt och tråkigt att det här inträffar, säger hon.

Vad får det för konsekvenser att Jönköping nu saknar en flyglinje till Stockholm?

– Det ställer naturligtvis till problem för alla de som bokat resor.

Men hon menar att konkursen även ställer till problem i ett längre perspektiv.

– Det är en nackdel att man förlorar ett transportslag till Stockholm, förutsatt att det inte kommer någon annan aktör eller man kan rekonstruera och fortsätta, säger Ann-Marie Nilsson.

Kommer försöka rädda flyglinjen

Hon är övertygad om att det kommunala bolaget som driver flygplatsen i Jönköping kommer arbeta för att hitta andra alternativ och försöka rädda flyglinjen.

– Det vi gör från politiskt håll är att hela tiden lyfta behovet av fungerande transporter och god infrastruktur. Det gäller inte minst järnvägar och den frågan driver vi hårt, säger Ann-Marie Nilsson.

Hon fortsätter:

– Men det är inget man löser i det korta perspektivet och därför är vi också beroende av goda flygförbindelser inrikes.

Just nu pågår produktionsmässorna på Elmia. Enligt Lotta Frenssen, mässbolagets vd, är det oklart hur många besökare som flyger, men runt 160 personer finns inbokade med Nextjet under tiden mässorna pågår.

– Vi beklagar djupt alla passagerare som blivit drabbade och de effekter som detta medför, oavsett om personerna i fråga besöker produktionsmässorna på Elmia eller inte, säger hon till SVT i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer