Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunen tar över Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige röstade under torsdagskvällen ja till förslaget att kommunen ska ta över driften av Kulturhuset i Jönköping.

Kulturhuset ägs av kommunen men all verksamhet har fram till nu drivits i föreningsregi genom Kulturhusföreningen.

Det var efter motsättningarna mellan kommunen och en del av dem som driver verksamheten på Bokcafét i Kulturhuset som kommunen ville organisera om verksamheten.

Tio rösters marginal

Under kvällens kommunfullmäktige röstade 45 för kommunstyrelsens förslag att kommunen ska ta över administrationen av verksamheterna, 35 röstade nej. En var frånvarande.

– Det är nu rättvisa och lika villkor mellan alla föreningar i Jönköpings kommun. Man har ingen förening som särbehandlas och får en ekonomisk stöttning som ingen annan får, eller att man får övriga villkor som gör att man kan styra över andra föreningar, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M).

Oppositionen emot

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet reserverade sig mot förslaget.

– Jag tror att många funderar på vad Mats Green har för rättvisetolkning i det här fallet. Vad det i grunden handlar om är att ett stort antal unga människors engagemang ebbar ut med ett sådant beslut. Man tar ett beslut om att helt enkelt plocka bort en viktig verksamhet i kultursektorn i vår kommun och det är väldigt sorgligt, säger Ilan De Basso (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturhuset i Jönköping

Mer i ämnet