Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kraftig algblomning i Barnarpasjön – stank stör närboende Foto: SVT/Johannes TolfVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftig algblomning i Barnarpasjön – stank stör närboende

Uppdaterad
Publicerad

Läget för en av länets mest övergödda sjöar, Barnarpasjön söder om Jönköping, är värre än på många år.

– Vi har varit med om stank förr, men inte i den här omfattningen och inte så här tidigt under sommaren, säger Per Jahnberg som bor vid sjön.

Barnarpasjön beskrivs av länsstyrelsen som en av länets mest övergödda sjöar. Det har tidigare genomförts muddring för att försöka förbättra förutsättningarna i sjön och i slutet av 2017 gav Mark- och miljödomstolen Jönköpings kommun klartecken att fortsätta muddringsarbetet.

Men nu i sommar är läget värre än på länge enligt den närboende.

– Vi har bott här i 16 år och jag har aldrig sett sjön så grön som nu, säger Per Jahnberg.

Hans granne Fredrik Johansson instämmer. Han har bott vid Barnarpasjön i 50 år och han beskriver läget som värre än någonsin.

– Man behöver göra något åt det, säger Fredrik Johansson när han och Per Jahnberg tar med SVT:s fotograf ut med en båt för att visa hur det ser ut runt om i sjön.

Än så länge lever fisken

Än så länge finns det inga uppgifter om fiskdöd i sjön, vilket kan ske i så pass övergödda sjöar som Barnarpasjön.

– Fenomenet vi nu ser är väderberoende. Sjön är väldigt grund och i och med de höga temperaturerna som varit i kombination med att det inte varit någon direkt vind gör att omblandningen i sjön blir minimal och då får vi denna kollaps av sjön. Detta kan säkert bli vanligare i framtiden med de klimatförändringar som vi står inför. Det finns fler sjöar och vattendrag i kommunen som har samma problem tex Lilla Nätaren och Landsjön, skriver Måns Samuelsson på Jönköpings kommuns miljöskyddsavdelning i ett mejl till SVT

2020 genomfördes muddring och avvattning av sediment. Under 2021 och 2022 är planen att det ska ske en utvärdering av projektet.

I klippet ovan får du följa med ut i båten med Per Jahnberg och Fredrik Johansson och se den stinkande och knallgröna sjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer