Arkivbild. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Ökning av konkurser i Jönköpings län

Publicerad

Under perioden mars till augusti 2020 har konkurserna i Jönköpings län ökat med 21,7 procent jämfört med samma period 2019, det enligt statistik från kredupplysningsföretaget Syna. En trend som har en tydlig koppling till coronapandemin.

Till och med den sista augusti 2020 har 113 företag begärts i konkurs i Jönköpings län, jämfört med 98 stycken konkurser i fjol. Ökningen med 15 procent tros vara kopplad till coronapandemin, enligt kredupplysningsföretaget Syna, som tagit fram statistiken.

En bransch som drabbats särskilt hårt är rese- och besöksnäringen, som under delar av våren tappade merparten av sin omsättning. Även om sommarens hemestrande kan ha bidragit till en viss återhämtning spås hösten vara fortsatt osäker.

Fler än på riksnivå

Utvecklingen i Jönköpings län avviker också från hur det ser ut i resten av landet. Räknat från den 1 mars har konkurserna på riksnivå ökat med 12,4 procent, jämfört med 21,7 procent i Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.