Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Hellberg på Fastighetsägarna om varför de privata hyresvärdarna vill höja hyrorna med upp till 12 procent i länet. Foto: TT/SVT

Rekordhöga hyreskrav inför nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna anser att det behövs kraftiga hyreshöjningar nästa år.

Inför förhandlingarna som nu startar går man ut med rekordhöga krav på hyreshöjningar hos privata värdar i Jönköpings län.

– Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna, säger Jonas Hellberg på Fastighetsägarna.

Inom kort startar förhandlingarna om nästa års hyror för närmare 12 000 lägenheter hos privata hyresvärdar i Jönköpings län. Och för andra året i rad går Fastighetsägarna ut med kraftiga utgångsbud.

För Jönköpings kommun anser man att det behövs höjningar på 12 procent, och i länet i övrigt 11 procent. Och det är de ökande kostnaderna som man hänvisar till.

Rekordhögt krav

– Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR.

Har ni någonsin kommit med så här höga krav?

– Nej jag kan inte minnas att vi gjort det i modern tid.

Inför årets förhandlingar var kraven runt 10 procent, men resultatet hamnade slutligen runt 4 procent.

”Chockerande”

Brigitte Widell, ordförande i hyresgästföreningen i Vätterbygden är kritisk till Fastighetsägarnas besked.

– Det är lite chockerande att man kommer med sådana krav. Nu får vi avvakta och se vad de har för underlag till att göra de här höjningarna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.