Krisavtalet har kostat nära en halv miljard kronor för Sveriges regioner under pandemin. Foto: SVT

Krislägesavtal under coronapandemin dyr historia för regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Krisavtalet har kostat nära en halv miljard kronor för Sveriges regioner under pandemin. Den sjuksköterska som fått mest i ersättning har utökat sin lön med över 411 000 kronor. I region Region Jönköpings län uppgår de räknade kostnaderna till 87 miljoner kronor.

Under pandemin har regioner haft möjlighet att aktivera ett krislägesavtal för att reglera villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Nu visar en kartläggning av Dagens Samhälle att avtalet hittills kostat regionerna minst 481 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.

Majoriteten av regionerna har ännu bara räknat kostnaderna till och med mars, och eftersom avtalet ännu är aktivt i sex regioner kommer totalkostnaden att stiga kraftigt.

Rejäl löneökning

I region Stockholm, som svarar för 360 miljoner kronor, gäller notan till och med april.

Där finns den sjuksköterska som fått mest i ersättning – drygt 411 000 kronor utöver grundlönen. Två andra sjuksköterskor i regionen har fått över 396 000 respektive 375 000 kronor. Alla tre är iva-sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset.

”Det blir mycket pengar när man summerar det. Dock behöver man sätta det i relation till att vi är en av Sveriges största arbetsgivare och att pandemin har drabbat Stockholm mycket hårt”, skriver Ulrika Sundquist, hr-direktör i regionen, till tidningen.

”Enormt mycket pengar”

En annan region som använt avtalet flitigt är Region Jönköpings län. Där uppgår de räknade kostnaderna till 87 miljoner kronor.

– Det är enormt mycket pengar. Men det är väl använda och investerade skattepengar, så till vida att vi har kunnat säkra nödvändig bemanning och vårda dem som har blivit svårt sjuka samtidigt som vi har kunnat ersätta personalen för detta merarbete, säger Patrick Nzamba, hr-direktör i Region Jönköpings län.

Aktiverat: Den 4 januari, fortfarande pågående.

Yrkesgrupper och enheter: Sjuksköterskor och undersköterskor, mindre antal läkare, första linjens chefer och administrativ koordinerande personal inom covidvård och opererande verksamhet, även visstid på akutmottagningar, på länssjukhuset Ryhov, i Värnamo och på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Antal anvisade: Cirka 1000

Kostnad januari-mars: 87 miljoner kronor

Källa: Dagens Samhälle

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet