HR-direktören Patrick Nzamba meddelar att regionen vill aktivera krislägesavtalet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Regionen aktiverar krislägesavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län aktiverar nu krislägesavtalet. Anledningen är svårigheten att lösa personalbemanningen på grund av det hårda trycket på vården.

Krislägesavtal innebär att de vanliga reglerna för arbetstid och lön sätts ur spel och ersätts med andra regler. Personalen får jobba mer och har inget inflytande gällande sitt schema och kan kallas in med mycket kort varsel.

– Vi har lämnat in en begäran och vid lunchtid idag beviljades den av SKR, säger Patrick Nzamba, HR-direktör på Region Jönköpings län. 

Coronaviruset i Jönköping

Avtalet kommer gälla för den personal som arbetar med covidvården på olika avdelningar, bland annat anestesi, intensivvård och operation. Den ordinarie arbetstiden för den anställde ökas till 48 timmar per vecka i snitt under en fyraveckorsperiod för varje anställd.

– Det är patienter som kräver mycket vård och hög kompetens och därför är enda sättet att klara vården att den personal som kan det här arbetar mer, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

Samtidigt får personalen en krisersättning på 120 procent av ordinarie lön utöver den vanliga lönen. Varje arbetad timme ersätts därför med 220 procent av ordinarie lön. Vid övertid höjs krisersättningen till 150 procent av ordinarie lön.

Vårdförbundet positiva

– Vårdförbundet har framfört till region Jönköping att krislägesavtalet måste aktiveras. Vi förutsätter dock att arbetsgivaren använder krislägesavtalet förnuftigt, medlemmarna kommer behövas även framöver, säger Irene Sjövall Sanned, ordförande i Vårdförbundet avdelning Jönköping.

Sedan tidigare är det fem andra regioner i Sverige som aktiverat krislägesavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet