Kristdemokraterna vill riva upp arenabeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Jönköping vill riva upp beslutet att bygga en fotbollsarena på Jordbrovallen i Jönköping. KD:s fullmäktigegrupp lämnar nu in en motion där partiet istället föreslår att Stadsparksvallen bör utvecklas. – Det finns inget folkligt stöd för en helt ny arena, säger Andreas Sturesson (KD).

Frågan om en ny fotbollsarena har under en längre tid delat politikerna i Jönköping. I början av året beslutade ett oenigt fullmäktige att gå vidare med alternativet Jordbron. En satsning som beräknats till 548 miljoner kronor. Den styrande alliansen var mot det alternativet och hade föreslagit en satsning på Stadsparken, men förlorade genom att Sverigedemokraterna röstade med de röd-gröna partierna.

Orimligt mycket pengar

Frågan har varit fortsatt omdebatterad och nu kräver alltså Kristdemokraterna i en motion till fullmäktige att beslutet rivs upp.

Arenabygget i Jönköping

– Det är helt orlimligt att lägga så mycket pengar på en arena. Vi behöver pengarna till skola, förskolor och äldreomsorg. Dessutom är min åsikt att det inte finns ett stöd hos kommuninvånarna att bygga en ny arena på Jordbron, säger Andreas Sturesson (JKD), kommunalråd.

Beslutet är undertecknat av honom och även av gruppledare Simon Rundqvist och biträdande gruppledare Margaretha Strömberg.

Foto: SVT

Gehör hos andra

Kristdemokraterna anser att en uppgradering av Stadsparksvallen till allsvensk standard skulle kunna ske till bråkdelen av kostnaden för en ny arena på Jordbron. Enligt KD skulle 100-120 miljoner kronor vara ett rimligt pris för att bygga så att arenakraven för allsvenskan nås på Stadsparksvallen.

Kommer ni få igenom den här motionen?

– Jag har pratat med rödgröna politiker som uttrycker att de är tveksamma till arenabeslutet. Jag känner optimism och tror att andra partier kan ändra sig, säger Sturesson.

Att motionen kommer nu, har det att göra med att J Södra riskerar åka ur Allsvenskan?

– Absolut inte. Vi hoppas J Södra håller sig kvar och vi vill ju bygga en arena som klarar kraven.

Bra för

Foto: Mikael Fritzon/TT

Stadsparken

Kritiker menar att man förstör Stadsparken om man bygger om vallen där, vad säger du om det?

– En utredning från 2014 visar att det bara handlar om enstaka träd som måste bort. Jag tror att det faktiskt ger mer liv och rörelse till parken. Det vi behöver förstärka är kollektivtrafiken under de dagar då det match.

Beslutet om en arena på jordbron är ju demokratiskt fattat, borde ni inte hålla er till det?

– Jo men vi har faktiskt lika stor demokratisk rätt att tycka att beslutet var fel och att vi vill ha en förändring, säger Andreas Sturesson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenabygget i Jönköping

Mer i ämnet