SVT:s reporter David Boati fick skyddsdräkt mot vägglöss när han i oktober 2017 besökte den gamla bilhallen som fungerar som hem för uppemot 90 nyanlända. Foto: Oscar Fries, SVT

Kritiserade flyktingboendet i bilhall stängs

Uppdaterad
Publicerad

Boendet Oskarshall i Jönköping med plats för upp till 90 nyanlända ska läggas ner. Boendet har fått kritik, till exempel för att inte vara ändamålsanpassat med tunna väggar och inget tak mellan rummen.

SVT:s Agenda besökte Oskarshall i oktober 2017. Då fick teamet ta på sig dräkter som skydd mot vägglössen på boendet. Barnen som lekte i sängarna hade inga dräkter.

– Det finns vägglöss. De biter mina barn och min fru, sa Mohammad Al-Hamad som då bott i bilhallen i ett år.

Nu skriver Jönköpings Posten att det kritiserade boendet ska stängas. Kontraktet gäller till sista juni, sedan ska det bommas igen.

– Det känns bra att vi kan stänga. Vi får tillgång till andra lokaler som är bättre och så har vi Tokeryd, sgäer Åsa Jonsson Sköld, flyktingchef i Jönköpings kommun till tidningen.

Boendet som öppnade i december 2015 var från början tänkt att vara tillfälligt, en plats där flyktingar kunde få tak över huvudet i väntan på ett mer permanent boende. Men flera boende blev kvar betydligt längre eftersom inga andra bostäder fanns att erbjuda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.