Präst störde högerextrem manifestation på Råslätt – ringde i kyrkklockorna

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan (Stram Kurs) hann knappt börja prata på torget vid Stadsgården på Råslätt innan kyrkklockorna på torget började ringa. Fredrik Hollertz, präst i Svenska Kyrkan på Råslätt säger att han ringde till bön.

Nu är han polisanmäld för störande av ordning.  

– Tanken var att fortsätta ringa i klockorna, men efter ett tag var det poliser i varenda fönster runt kyrkan, säger Fredrik Hollertz.

I klippet hör du mer om varför han valde att ringa i klockorna

Ett stort antal poliser fanns på plats på Råslätt när Paludan skulle tala. Han hade tidigare ansökt om att få tala utanför moskélokalen på Råslätt, men Polisen hade beviljat tillstånd på torget.

Frivilliga på plats för att hålla lugnet

På plats på torget fanns också fritidsledare, fältassistenter, representanter från kyrkor och samfund, och ungdomsföreningen Underground hade bjudit dit en systerförening från Malmö, för att skapa lugn.

– Vi har under veckan träffats och bestämt att hålla våra ungdomar borta från det här, säger Hassan Omeirat, som bor på Råslätt. Han (Rasmus Paludan, red.s anmärkning) får göra hur han vill. Det kommer inte att provocera oss.

Efter en stund tystnade klockorna och Paludan genomförde då sitt tal och brände ytterligare en koran. Några muslimska män ställde sig då strax utanför kravallstaketet och bad.

Inga gripanden – men kyrkan polisanmäld

Under manifestationen var det några ungdomar som kort blev högljudda. Runt dem samlades då fritidsledare och representanter för kyrkor och föreningar och lugnade de upprörda personerna.

Enligt Polisen behövde inga gripanden göras och den polisanmälan som gjort i samband med händelsen, hittills, är den mot prästen i Råslätts kyrka.

Genomfört liknande manifestationer på andra håll

Under torsdagen planerade Stram Kurs att genomföra manifestationer, likt den på Råslätt, på fler platser i södra Sverige. I Linköping har det under eftermiddagen lett till vad polisen betecknar som våldsamt upplopp i stadsdelen Skäggetorp.

I Rosengård 2020 brändes en koran av Rasmus Paludans anhängare, händelsen filmades och lades upp på nätet och ledde till att våldsamheter bröt ut i Malmö.

Detta är Rasmus Paludan

Rasmus Paludan företrädde i det senaste danska valet det högerextrema partiet Stram kurs. Partiet fick i valet 1,8 procent av rösterna vilket inte räckte för någon plats i Folketinget.

Rasmus Paludan ska ställa upp i svenska riksdagsvalet 2022, enligt honom själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.