Länsstyrelsen i Jönköping får kritik av en Jönköpingsbonde, se deras svar på kritiken i klippet ovan. Foto: Simon Fredling Jack, SVT

Länsstyrelsen om bondkritiken: ”Finns ingen bortförklaring till bilderna”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jönköping får kritik av en bonde i länet som intervjuas i Uppdrag granskning, inspektörer anklagas för att vara outbildade. En kritik som myndigheten tillbakavisar.

En av de punkter en Kravbonde i Jönköpings län kritiserar länsstyrelsen för i Uppdrag gransknings reportage om djurhållning på Kravgårdar är hur de har tagit bilder på hans djur, bonden menar att bilderna på djuren ser värre ut än hur det är i verkligheten.

– Bilderna här är hemska och det finns ingen bortförklaring till det, det är snarare så att det i verkligheten kan se värre ut än på bilden, säger Torsten Jakobsson, länsveterinär på länsstyrelsen i Jönköping.

”De flesta kravbönder sköter sig utmärkt”

I och med Uppdrag gransknings avslöjande om djurhållning på certifierade Kravbondgårdar berättar Torsten Jakobsson att det är viktigt att komma ihåg att det finns forskning som visar att de flesta Kravbönder sköter sin djurhållning. Det är samma avhandling av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som organisationen Krav hänvisar till i ett pressmeddelande, där de riktar viss kritik mot Uppdrag gransknings publicering.

– Generellt sett är djurhållningen bra i Sverige och det är vi alltid noga med att understryka. Föremålet för granskningen har ju varit en utgångspunkt från Krav och det finns forskning om djurhållningen från SLU i Skara där man kan dra slutsatsen att de allra flesta Kravbönder sköter sig alldeles utmärkt, säger Torsten Jakobsson.

Länsstyrelsen i Jönköping bemöter kritiken från en djurhållare i Jönköpings län i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.