Foto: Malin Adamsson på Strands gård norr om Huskvarna visar i klippet hur man köper mjölk i en automat.

Lantbrukare säljer mjölk i obemannad butik

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Lars och Johan Nilsson i Gisebo norr om Huskvarna öppnade i december en obemannad gårdsbutik där de säljer grönsaker, ägg men framförallt mjölk.

– Vi har ett eget litet mejeri där vi pastöriserar mjölken innan vi säljer den i automaten, säger Johan Nilsson.

Tillsammans med sin bror Lars och sin sambo Malin har de startat upp gårdsbutiken, som är obemannad, och ligger bredvid ladugården.

– I mjölkautomaten får man betala med kort och för flaskor och det andra som vi säljer i butiken betala man med swish, säger Lars Nilsson.

Orsaken till att de startat upp butiken är att de ser ett ökat intresse för närproducerad mat och sedan hoppas de även få större avkastning på den mjölk som gårdens 65 mjölkkor procucerar.

– När vi säljer till mejerierna får vi i dag ungefär lika mycket betalt som min far fick i slutet av 1980-talet, säger Lars Nilsson.

I nuläget har de en fast kundkrets på runt 40 mjölkkunder, men de hoppas att den ska öka. Inom kort kommer de också att börja tillverka yogurt på gården.

I klippet ovan berättar de mer om hur försäljningen på gården går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.