Foto: TT/Temabild

Lex-Sarah anmälan efter fall från balkong

Publicerad

En Lex Sarah-anmälan har nu gjorts efter händelsen då en kvinna föll från en balkong på ett korttidsboende för dementa i Vetlanda. I anmälan skriver man att det under sommaren varit personalbrist på boendet.

I slutet av juli vistades kvinnan på ett korttidsboende för dementa. Kvinnan var på boendet under en helg och vid ett tillfälle då hon var ensam gick hon ut på balkongen och föll fyra våningar ner. Kvinnan omkom i fallet.

Nu har vård och omsorgsnämnden i Vetlanda gjort en Lex-Sarah anmälan till  Inspektionen för vår och omsorg, IVO. I den går att läsa att det under sommaren inte var fullbemannat på grund av semesterorganisation och brist på sjuksköterskevikarier. Då kvinnan föll från balkongen var de båda i personalen upptagen med en annan brukare.

Förra veckan skrev SVT att Vetlanda kommun i sin egen utredning kommit fram till att man i framtiden ska ändra sina rutiner och prioritera att göra snabbare vårdplaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.