Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Jan Johansson (FV) vad han tror är de viktigaste faktorerna för att ett lokalt parti ska vinna stort väljarstöd. Foto: SVT

Lokalt parti lockade nästan var femte väljare i Vetlanda

Publicerad

I Jönköpings län finns det lokala partier representerade i fullmäktige i sex kommuner. Störst är Vetlanda Framåtanda som fick över 18 procent av väljarstödet i kommunalvalet 2018.

– Jag tror att det beror på att vi har bra politik och är lyhörda, säger Jan Johansson, talesperson för partiet och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Partiet bildades ett halvår före valet 2010 och fick 13,4 procent av rösterna i valet då. Fyra år senare fick partiet hela 21,2 procent av rösterna och var då med i styret av kommunen. Vid valet 2018 tappade partiet något och fick 18,1 procent av rösterna då och Jan Johansson tror att Sverigedemokraternas valframgång på riksplanet kan ha spelat in.

Val 2022 Jönköpings län

– Rikspolitiken får ibland ett genomslag och många röstar kanske traditionellt på riksnivå på samma sätt som man gör lokalt.

Kan tänka sig ett samarbete

Om ni får ett starkt väljarstöd i valet i höst, vilka skulle ni kunna tänka er att styra Vetlanda tillsammans med?

– Avgörande är ju valresultatet och vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier som ligger nära oss i många sakfrågor, säger Jan Johansson.

I klippet ovan förklarar Jan Johansson vad han tror är avgörande för att ett lokalt parti ska nå framgång.

Här finns lokala partier i kommunfullmäktige i Jönköpings län efter valet 2018 (Valresultat 2014 inom parentes)

Vetlanda Framåtanda – 18,14 procent (21,13)

SAFE (Nässjö) – 4,32 (6,23)

Mullsjö Framtid – 4,25 (12,84)

Westbopartiet (Gislaved) – 8,05 (ej med)

Habodemokraterna – 2,76 (ej med)

Empartiet (Vaggeryd) – 5,38 (ej med)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet