Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Emma Harrius svara på tre frågor om svärdattacken mot polismännen. Foto: Polisens förundersökning

Man åtalas för svärdattack på poliser i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern har åtalats för mordförsök på de två poliser som skadades i samband med ett ingripande i början av januari i Jönköping. En av polismännen fick livshotande skador och vårdades initialt på universitetssjukhuset i Linköping.

Poliserna hade fått larm om misstänkt psykisk ohälsa hos den nu åtalade mannen. När de kom till lägenheten där han bor försvann han via balkongen mot ett skogsområde i närheten. Där attackerades sedan poliserna och en av dem fick ett livshotande hugg. Även den andra polisen skadades.

– En av poliserna fick livshotande skador då svärdet gick in i bröstkorgen och lungsäcken, men lyckligtvis har återhämtningsprocessen gått bra. Den andra polisen fick en skada på handen av svärdet, säger senior åklagare Emma Harrius.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping
Senior åklagare Emma Harrius. Foto: pressbild Åklagarmyndigheten

Medverkade från sjukhuset

Den 35-årige mannen sköts i benet och kunde sedan gripas. Vid visitering av mannen hittades tre knivar. Även i hans bostad hittades fler svärd och knivar.

– Jag tolkar det som att han har en fascination för vapen, säger Emma Harrius.

En del av bevisningen handlar också om 35-åringens inställning till poliser, men vilken den inställningen är framgår inte av stämningsansökan.

35-åringen skadades allvarligt och vårdades på sjukhus efter händelsen. Under den första häktesförhandlingen medverkade han och hans advokat, Tor Åström via telefon från sjukhuset.

Den åtalade mannen nekar till brott.

I klippet nedan kan du se en sammanfattning av händelseförloppet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis allvarligt skadad vid insats i Jönköping. Detta har hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet